14 December, 2014

Oodi kirjastolaitokselle

Olen ehkä aiemminkin kertonut, mutta menneisyydessäni on käynyt niin, että veljeni kuoleman jälkeen kävimme äitini kanssa seuraavanlaisen dialogin:

Äiti: "Onko tässä maailmassa enää mitään hyvää?"

[Mitä siihen voi sanoa? Ei ainakaan, että "minä", koska se aiheuttaisi parhaassa tapauksessa kauhean surun päälle syyllisyyttä, ja sikstoisekseen, kyllä mä tiesin, ettei äiti tarkoittanut sitä niin.]

Liina: "Julkinen kirjastolaitos."

Äiti muisteli sitä joskus vuosia myöhemmin, olin itse jo melkein unohtanut koko asian. Ilmeisesti olin jotenkin onnistunut valitsemaan ihan hyvät sanat. Sen surunkin keskellä olimme yhtä mieltä siitä, että julkinen kirjastolaitos on ihan hemmetin hyvä juttu. Eikä se tuntunut liian banaalilta edes silloin.

Meillä töissä on kierrätysryhmä, jossa ihan säännöllisin väliajoin joku kyselee, että ei kellään ois lainata Jens-Pekka Mestarikirjailijan Menneisyyden bestseller -opusta. Tiedättehän, sellaisia kirjoja, joista otsaluulla tietää, että niitä on paikalliskirjastojen valikoimissa 58 kappaletta, hyllyssä. Sellaisia, jotka netistä varaamalla saa kipaista omasta lähikirjastostaan kahden päivän päästä hakemassa.

Ja, no, siitä tietää myös, että se sakki ei käytä kirjastoa.

Myönnän, että se on jotenkin ihan käsittämätön ja järkyttävä ajatus. Ei sillä, että kaikkien pitäisi lukea, mutta kirjasto on vähän niin kuin demokratia käytännössä. Kaikilla on sinne pääsy. Kaikilla on samat mahdollisuudet. Sen tausta-ajatus on niin hieno, että itkettää, ja lisäksi kirjastossa kaikki, ihan kaikki, on tehty niin helpoksi, että itkettäis, jos ei jo vuolaasti kyynelehtisi tausta-ajatuksen vuoksi.

Sen takia musta tuntuu aina tosi käsittämättömältä, että joku sulkee itsensä kirjaston ulkopuolelle.

25 comments:

 1. Minä haluaisin kirjoittaa kyllä nyt Oodin Liinalle!

  Että kyllä tääll nykkäilen taas siihen malliin, että.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mutta mä vaan punastuisin sellaisesta oodista. Tyydyn tähän ihanaan kommenttiin :)

   Delete
 2. Kyllä olen taas vahvasti samaa mieltä kanssasi.

  Mutta jos sattuu olemaan sellaista kaikkimullehetinyt-tyyppiä, että jokainen Hesarin hehkuttama uutuuskirja on saatava näppeihin sillä sekunnilla, niin kirjastossa kyllä useimmiten vetää vesiperän joutuessaan varausjonon sijalle 568.

  Vaikka sekään ei minun silmissäni laske kirjaston arvoa, vaan on opettanut minut odottamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kyllä mäkin kestän odottaa! Ei oo vielä luettava odotusajalta loppunut. Jos en kestä, voin ostaa kirjan.

   Vaan viimeisin jonkun työtoverini etsimä kirja oli Liza Marklundin Uhatut, jota ei todella olisi tarvinnut jonottaa :D

   Delete
 3. Oi, pitäisikin ehtiä kirjastoon ensi viikolla. Lomalukemista *tähänjokuvillitanssi*.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, se on aina ihana hetki :D Mä tanssin villisti koska näyttää siltä, että mulla on enää alle 30 kirjaston kirjaa lukematta. Ehkä joskus maaliskuussa hylly on tyhjä. Olen pahamaineinen hampsteri.

   Delete
 4. Kyllä! Suomalainen kirjastolaitos on niin huikean hieno, että sitä sietäisi juhlia. Monta kertaa vuodessa.

  Kuten tiedät, minä hyödynnän kirjastoa ahkerasti ja tarkistelen lainaustietojani melkein yhtä usein kuin facebookin. Meidän kirjastossa on koko "kirjastokimpan" (lainausmerkit, koska musta tuo sana kuulostaa kovin härskiltä. Vaikka jos ois pakko valita joku "kimppa", niin mieluummin kirjastossa kuin lähipubissa.) sisällä kaikki varauksetkin ilmaisia, joten olen ahkera jonottelemaan lukemisia. Paitsi että hämmästyttävän usein ei tarvi etes jonottaa ja silloin iskee se suru, että eikö täällä tosiaan kukaan muu haaveile näistä(kään) kirjoista juuri nyt.

  On niin vaikea tajuta, että kaupungin taloustilanteen ollessa huono ihmiset mieluummin sulkisi kirjastot kuin luopuisi vaikka kävelykadun varrelle valopylväisiin nippusiteillä kiinnitetyistä kuusista. (Joo, ehkä niiden rahallinen osuus budjetista ei ole ihan sama, mutta ymmärrät varmasti ajatuksen.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja voi ei, huomasin sivupalkissasi mainion Fanitukseni koko kuva -tekstin, johon olisin kans halunnut kommentoida, mutta eihän sitä enää voinutkaan tehdä.

   Olen nimittäin ollut tosi surkea fanittamaan oikein ketään, kunnes olen ihan viime vuosina huomannut rakastuvani (fanimielessä siis) vaikka keihin! Esimerkiksi Stephen Frysta olen kyllä tykännyt kasvavassa määrin jo vuosia, mutta tänä syksynä ihastus ylitti jonkin salaisen rajan ja kirjoitin hänelle kirjeen. Johon sain ihan oikean vastauksen! Ja vaikka pidin sitä omaa kirjettäni lapsellisena ajatuksena, niin tuo vastauskirje teki niin järjettömän iloiseksi ettei mitään rajaa. (Paitsi oikeasti tietenkin on joku raja, mutta en halua nyt yrittää määritellä sitä.)

   Delete
  2. Niin sietäisi! Pitäisi olla ihan karnevaalit sen takia, ja liputuspäivä!

   Mustakin kirjastolainojen tarkastelussa ja hoitamisessa on jotain todella palkitsevaa. Tykkään ihan vaan katsella, että mitäs mulla on ja millä on jo kiire ja ja ja. Varausten ilmaisuus on musta myös mainio systeemi, vaikka vois kai niistä nimellisesti maksaakin.

   (Ja kyllä musta kirjastokimppa on ihan hyväksyttävä termi. Olen sokea kaikille muunlaisille viittauksille, kun kyse on kirjastosta.)

   Mä en myöskään ymmärrä kirjastoista säästöä, se on ihan kuormasta syöntiä. Pitäisi toimia ihan päinvastoin ja lisätä kirjaston resursseja, koska tiedon saatavuudelle tulevaisuus rakentuu.

   Olinko mä sulkenut sen Fanitus-postauksen kommentit? Sinne taisi sataa spämmiä. Kommenttisi hyväksytään myös tänne :D

   Se, että sait Frylta vastauksen, oli kyllä yks tän syksyn siisteimmistä jutuista. Sitä varmaan ajattelee, että kyllä ne julkimot tietää olevansa ihailtuja, mutta ehkä niillekin tekee hyvää kuulla, että olevat tärkeitä joillekuille. Ja että hän viitsi vastata niin ihanasti - tuli hyvä mieli tännekin <3

   Delete
 5. oodi tälle oodille!

  Olen kirjastolaitoksen vankkumaton kannattaja, jopa siinä määrin etten millään malttaisi palauttaa kerran lainaamiani kirjoja.
  Olen siinä käsityksessä, että kaupunkimme kirjastolaitoksen budjetti nojaa melko vahvasti minulta (ja lapsiltani) perittäviin sakkomaksuihin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jonkunhan on pidettävä laitosta pystyssä! Kotikuntanne muut asukkaat kiittävät! (Mutta eikö teillä ole nettiuusintamahdollisuutta?)

   Ja kiitos :)

   Delete
  2. Liina: tietenkin meillä on nettiuusintamahdollisuus! Kyllä täällä kehäteiden ulkopuolellakin on sivistystä ;) ("täällä työn ja tiedon puistot...")
   Me vain olemme holtittomia kirjastonkäyttäjiä. Tai sitten haluamme niin palavasti tukea tätä sivistyksen tukipilaria.

   Delete
  3. Ai kamala, anteeksi :D Luultavasti se on sitä paitsi ollut siellä pidempään kuin täällä.

   Mä oon viime aikoina kohdistanut kaiken pakko-oireisuuteni kirjastolainakokoelmien pikkutarkkaan vaalimiseen. Sen vuoksi taannoin saamani 40 snt sakot järkyttivät minua kovasti :D Mutta arvostan kyllä tapaa, jolla suhtaudutte kirjastoihin! Go Marikan perhe!

   Delete
 6. Niin totta! Meidän perhe käyttää suht ahkerasti neljää eri kirjastoa: yliopiston, kahta lähikirjastoa ja miehen kotipaikkakunnan pikkukirjastoa. Voi miten niistä on hyötyä ja iloa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pidän tavastanne olla kirjaston tehokäyttäjiä! Se on hienoa!

   Musta on ihanaa usein käydä vieraissa kirjastoissa. Menen sellaiseen aina tosi mielelläni, olin missä tahansa. Olen esim. vähän harmissani, että mökkipaikkakunnan kirjastoon ei jotenkin onnistu reissu niin millään. Ensi kesänä haen kyllä ipanan lomakirjat sieltä. Pikkupaikkakuntien kirjastoja ei voita mikään!

   Delete
 7. Kerran paikallisbussiin nousi siististi pukeutunut keski-ikäinen mies keskiovista. Puikkelehti sieltä sitten maksamaan ja kun kuski häntä ojensi, että bussiin tullaan kyllä etuovista, hän vastasi, ettei ole ennen (vai pitkään aikaan, en muista enää) matkustanut bussilla. Mun kävi ihan porhoa sääliksi; noinko vähän hän hyödyntää palvelua, joka on hänenkin veroeuroillaan kustannettu ja myös häntä varten perustettu. Tästä kirjastoasiasta tulee samanlainen olo. Kai linkität työkavereillesi lähimmän kirjaston varaustilanteen Jensin teoksissa? Kannattaa ehkä vielä panna peeäs, että kirjastokortin saa maksutta heti käteen ja lainat voi jopa uusia netissä.

  Venni

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin! Ja kun bussissa on kuitenkin jotain paljon mukavampaa kuin taksissa - sori vaan taksikuskit. Bussissa on vähemmän tilaa ahterille mutta enemmän tilaa sielulle. Se tarjoaa mahdollisuuksia seikkailla ympäriinsä. Taksi vie mihin pyydettiin.

   Ja kirjastot vasta tarjoavatkin mahdollisuuksia seikkailla. Mä oon vienyt tän niin pitkälle, että kuskaan lasta pääkaupunkiseudun kirjastoissa mahdollisimman monipuolisesti. Kirjallisia seikkailuita kohti bussilla!

   (Mutta niin pitkälle en viitsinyt mennä, että olisin ohjannut kirjaston sivuille. Sanoin vain, että nopeasti saisit netistä varaamalla, voisit noutaa omasta lähikirjastostasi ja saisit pitää itselläsi ainakin 28 vrk.)

   Delete
 8. Oot taas niin oikeassa, niin oikeassa!

  Muuten, tosi hieno tuo instakuvajuttu tuossa. Muutenkin täällä on kauhean hienoa ja tyylikästä. Sitä alkaa ajatella, että pitäisköhän munkin remonteerata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haa :D

   Tarkoitatko tuo Instagram-palikkaa, vai sitä kuvaa, jossa olemme vuoranneet sohvan vanhoilla lakanoilla? En ole aivan varma, onko kommenttisi sarkasmia :)

   Delete
  2. Tarkoitan sitä palikkaa. Voin paljastaa, että olen hyvin harvoin sarkastinen. Kukaan ei sitä usko, koska ilmeisesti vaikutan fiksummalta kun vilpittömän naiivit kommenttini lukee sarkastisina, eikä, noh, vilpittömän naiiveina.

   Mutta siis, yritin sanoa, että tämä blogi näyttää kovin fiiniltä ja ihailen sitä kovasti! Myös sen sisältöä ja kirjoittajaa! Kovasti! Ihailen!

   Delete
  3. No niin mä oikeasti arvelinkin <3 Tuli vain mieleen törkyhieno viimeaikainen sisustukseni. Ja musta sä oot ihana, et yhtään naiivi. Mä jotenkin rakastan sitä, että jaksaa elämän läpi turvautumatta purevaan sarkasmiin.

   Niin, että ihailen sua ihan hurjasti takas.

   Delete