10 March, 2012

Neulejupina

Jos olette miettineet (tiedän, että olette) miksen enää neulo, älkää huoliko. Neulon kyllä. Neulon ikuisuusprojektia, joka paksusta langastaan huolimatta ei tunnu valmistuvan ikinä. Mutta kyllä se varmasti valmistuu - sopivasti toukokuuksi, jolloin sen epäilemättä voikin siirtää suoraan kaappiin.

Koska en haluaisi jättää taas-yhtä-neuletyötä kesken (lähes yhtä dorkaa kuin se, että ostaa liikaa ruokaa ja heittää sitä roskikseen) (mutta ei ihan yhtä dorkaa, koska voihan olla, että vielä joskus ne kaikki keskeneräiset neuletyöt tulevat valmiiksi) (HAHAHA, ilmekään ei värähtänyt kun tuon kirjoitin) olen inspiroinut itseäni tutkimalla, mitä teen sitten kun tämä ... no, bolerohko, jonka ohjeen tempaisin Modasta (muutettuani ensin kaiken paitsi mitat), on valmis. (Vihaan sanaa "bolero" enkä voi käyttää mitään vaatteita, joita olen erehtynyt kutsumaan boleroksi, mutta ohjeen nimestä huolimatta tämä vaikutti näppärältä. Olin varmaan jotenkin hormonipäissäni.)

Bolero, interrupted
Vaan ei ole inspiroituminen helppoa, lähinnä siksi, että suurin osa neuleohjeista - etenkin vaatepuolella - on kiusallisesti tehty niin paksusta langasta, että sitä pitäisi oikeastaan sanoa köydeksi. Miksi, oi miksi? Miksei netti pullistele ohjeita, jotka on tehty ohuesta langasta? Eihän niitä paksuista langoista väännettyjä neuleita voi käyttää kuin ulkovaatteena Etelänavalla, ja suuri osa meistä kai hengaa tosi harvoin Etelänavalla. Toimistoilmastointikaan ei yleensä anna aihetta ihan näin äärimmäisiin tekoihin. Lisäksi paksuilla neuleilla saa turhan tehokkaasti uskoteltua koko maailmalle (jota ei kyllä luultavasti kiinnosta) että raskauskilot ovat katoamisen sijaan tuplaantuneet imetyksen aikana.

Sitten on joitakin malleja, joihin käsketään käyttää puuvillalankaa, ja se on lähestulkoon vielä pahempi. En voi oikein sietää puuvillalankaa: se on kovaa ja ikävää. Korvikkeita ei juuri ole, ellei ole kovasti rikas olo, jolloin voi siirtyä suoraan silkkilankaan - mutta silkkilangat tuppaavat olemaan melkoisen ohuita, ja niille, kuten juuri tuli havaittua, ei löydy ohjeita. Neuletiheyden kanssahan ei aleta pelleillä, millä tarkoitan sitä, että jos ohjeen langan korvaa jollakin muulla, on ihan hifistelyä ruveta tekemään ohjeeseen mitään muutoksia muuttuneen neuletiheyden vuoksi - ja kerrankos sitä nyt kalliit langat tuhlaa neuleeseen, josta ei oikein tullut ... tuota ... mitään.

Niin että jos joku tietää mainion mestan, mistä löytää kivoja mutta ohuella langalla väännettyjä juttuja, saa ilmiantaa. Siinä välissä minä ilmiannan oman Pinterest-tilini, jonne olen pinnannut jo ainaskin neljä inspiroivaa neuleasiaa. Moderni teknologia ja minä, kamuja jo vuodesta 1876.

9 comments:

 1. Eikö tuolta löytyis: www.ravelry.com? Siellähän on vähän joka lähtöön.
  Mä yritän hiki hatussa neuloa valmiiksi Wilsonille jo viime vuoden puolella aloittamani pipot, kohta kun niitä ei enää tarvita ja syksyllä pitää neuloo uudet isommat..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ravelryä kyllä käytänkin, mutta yllättävän vähän sielläkin on niitä ohuen langan ohjeita - olen saanut fiksaation jostakin kaks-ja-puolen puikolla neulottavasta, jossa olisi epäilemättä projektia koko ensi vuodeksi :D

   Nostan pipoa vauvanneuleasiassa! Olen muille lupaamistani vauvaneuleista oppinut, ja kun päätin tikuta tyttärelle neuletakin, ostin lankaa suosiolla vuoden kokoon asti. Hyvä sinänsä, en ole aloittanutkaan vielä. Kohta ehkä pitäisi...

   Delete
 2. *grin* Olen niin iloinen että neulon nykyään vain sukkia... tylsää mutta tuottaa outoa tyydytystä. Ainoa haaste on päättää raitojen leveys, määrä ja värit... :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sukkia onkin ihana neuloa :D Eikä olla tän kanssa yksin, päätellen siitä, miten paljon pelkille sukille omistettuja ohjekirjoja maailmalla on.

   Sitäpaitsi sukat on ihania, myös jalassa :)

   Delete
 3. Ravelry on neulojan taivas! Sinne vaan lompsis ja ei ole enää vapaa-ajan ongelmia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, se onkin tosiaan tuttu - ja sinne kun kätevästi muistikirjaan pistää kaiken, mitä on joskus ajatellut neuloa, on selvää että jos nyt jäisi eläkkeelle, puuhaa riittäisi silti satavuotiaaksi joka päiväksi :D

   Delete
 4. uuh, pinterest on herättänyt kiinnostukseni, nyt kun olen huomannut miten järkyttäviä määriä kuvia lataan epämääräisiin 'stock' ja 'inspirational' -kansioihin... Jos on ylimääräisiä kutsuja, voisin mieluusti vastaanottaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olitkin vissiin jo saanut Pinterest-tilin, mutta en oikein tiedä siitä kutsupolitiikasta - kiroan vain huonoa mobiilitukea. Ja siis itsehän sain tilin mankumalla Invite me -jonossa :D

   Delete
  2. Joo, sain sen aika nopeasti! En tiedä oliko invitet vain pioneereille. :)

   Delete