16 April, 2014

Työhyvinvointia kehittämässä

Silloin tällöin, vaikka miten yritän väistellä, osuu silmiini toimitettua sisältöä työhyvinvoinnista. Tällaisessa sisällössä hyvä tiedonkulku mainitaan tyypillisesti olennaiseksi osaksi työhyvinvointia.

Jokainen työelämässä joskus ollut lienee myös huomannut minkä tahansa organisaation yleisenä ongelmana olevan, että tieto ei ilmeisesti kulje mihinkään vaan jämähtää tulpaksi johonkin toimitusjohtajan tai muun suuren valkoisen johtajan työhuoneen oven lukkoon. Työntekijät tekevät hommia täydellisessä pimennossa ja tiedotusta on välittömästi lisättävä.

Toisaalta organisaatioissa liikkuu (kieltämättä vaatimattomien) empiiristen tutkimusteni mukaan tyypillisesti kolmenlaista tietoa: 1) toooooodella järisyttävän tylsää jorinaa muilta osastoilta, 2) erityisen kiinnostavaa ja mukaansatempaavaa informaatiota meidän osastoltamme, eritoten minusta ja työstäni sekä 3) tietoa, jonka jättää mielellään johtoryhmän päänsäryksi jatkossakin.

Käytinkin kuutisen minuuttia miettimällä, millainen tieto sitten oikeasti edistäisi työhyvinvointia. Päädyin kolmenlaiseen tietoon. Esittelen tulokset seuraavaksi:

  1. Oman työn tekemiseen läheisesti liittyvä info, joka usein liikkuu epäformaalisti, mutta joskus myös yrityksen virallisia kanavia pitkin ja/tai Hesarissa
  2. Tieto siitä, että yyttäreitä ei ole lähitulevaisuuteen (= 20 vuotta) suunnitteilla. Tällainen tieto on rinnastettavissa yksisarvisiin ja keijuihin, sillä sellaisesta ei edes lyhyemmillä aikajänteillä ole olemassa yhtään varmaa ja todennettua havaintoa. Jos nyt joku menisikin sanomaan, että yyttäreitä ei ole tulossa, hänen epäiltäisiin välittömästi valehtelevan, sillä ei kai hän yt-neuvotteluista puhuisi, mikäli sellaisia ei olisi tulossa.
  3. NASAn tiedotteet pätevästi popularisoituina.
Kun siis seuraavan kerran organisaationne tiedustelee, miten viestintää voisi kehittää, muistakaa kohta kolme ja jo ampaisee työhyvinvointi katosta läpi.

3 comments:

  1. Meillä täällä liikkuu myös 4) mukahauskasti kirjoitettu uutiskirje, jossa kirjoitustaidottomat sisäiset tiedottajat vääntävät vitsiä esim seuraavista aiheista:
    - Yhden organisaation rakennuksen ulkopuolella oli aamulla sumu. Siis tosi sankka sumu. Katsokaa kuvat.
    - Joku tärkeä tyyppi piti tiedotustilaisuuden organisaation tiloissa lehdistölle, mutta sisäistä tiedottajaa ei päästetty sisään, koska häntä ei tunnistettu "lehdistöksi". Ei, vaikka veti kortin "ettekö te tiedä kuka minä olen".
    - Taas viime viikolla joku lähetti spämmiä ja se tukki koko organisaation mailit. Nyt älkääs hehheh lapsukaiset lähetelkö spämmiä.
    - Eläkejärjestelmät uudistettiin. En osaa selittää miten, mutta ne uudistettiin. En osaa edes linkata tähän mukaan HR-osaston laatimaa selventävää tiedotetta.
    ...sekä sokerina pohjalla galluppeja aiheesta "onko työpaikkaruokalan ruoka hyvää juu-ei".

    ReplyDelete
  2. :D En nyt osaa sanoa mitään fiksua. Paitsi että ihan kaikkein ärsyttävin firmainformaation laji lienee propaganda. Siis ihan tarkoitushakuinen "panostetaan nyt teihin ja kehitetään prosesseja ja olette voimaistettuja ja pliiplaa" ja sitten kaikki tekemiset on ihan päinvastaisia ja lopuksi kaikki ulkoisetetaan Intiaan. Siis esim. Ei niin, että näin voisi oikeasti tapahtua, ihan fiktiivistä! ;)

    ReplyDelete
  3. Jenni, ahahaha, mukahauska uutiskirje! Sellaiseen en olekaan vielä törmännyt, nyt olen vähän kade. Ajattele, mikä mahtava tapa kerätä kierroksia aamuisin.

    (Kai uutiskirjeessänne muistetaan myös muistuttaa, että jos joku lähettää spämmiä, hänelle ei pidä vastata "reply all" -nappia käyttäen, ja jos joku muu on vastannut "reply all" -nappia käyttäen, hänelle ei AINAKAAN pidä vastata, mutta jos joku on jo tehnyt senkin virheen etc. ad infinitum? Pitäisi muistaa muistuttaa.)

    Tiedonvälitys <3

    VL, juu, sisäinen propaganda on herkullista. Noin viikossa kuka tahansa uusi työntekijä oppii lukemaan KAIKEN organisaatioviestinnän mahdollisimman happamasti tulkiten niin, että onnistuu edes approksimoimaan totuutta. Ja sitten kaikki, mitä oikeasti tehdään, onkin jo hyödytöntä.

    Äläkä huoli, kohta fiktiivisesti esittämäsi työt sisäistetään takaisin, koska offshoraus ei pitkän päälle toimi kovin hyvin :D

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.