31 March, 2014

Ei koulua, vaan elämää varten

Asioita, joita olen oppinut lukiossa (ja muistan yhä):

Turun yliopiston biologian opiskelijoiden ainejärjestön nimi on Synapsi, mikä on käytännöllistä, sillä se voidaan helposti lyhentää muotoon "Snapsi." Helsingin yliopiston biologian opiskelijat eivät ole lainkaan näin onnekkaita.

On olemassa kapistus nimeltään telodendriitti, mutten tiedä mikä se on, sillä terminä se on ilmeisesti poistunut kielestämme. Britit ovat sentään kuulleet kapistuksesta nimeltä telodendrite, joten on mahdollista, etten ole nähnyt unta.

Että turhauman kanssa toimiva lapsi on piirretty itkuraivaroivaksi ipanaksi psykologian oppikirjaan. Muistan tämän etenkin aina, kun en itse hanskaa turhaumiani (kuten, mutta ei ainoastaan, statiikkaa opiskellessani.)

Miten sanotaan ruotsiksi "Omasta kokemuksestani tiedän, etteivät naiset osaa ajaa autoa" ja "Hän lähestyi minua kirves kädessään". (Av min egen erfarenhet vet jag, att kvinnorna inte kan köra bil ja Han närmade sig mig med yxan i handen.)

Jos joku kysyy ruotsiksi, mitä vanhempasi tekevät, on parasta valehdella, että he ovat kalastaja ja lääkäri.

Derivoinnin yksinkertaisemmat tapaukset (D x^3 = 3x^2).

Että en ymmärrä suurinpiirtein mitään statiikasta.

Alussa oli piste, joka räjähti. (Nyt hiljattain kuuntelin Tiedeykköstä, jossa oli rauhoittava akatemiaprofessori Kari Enqvist kertomassa, ettei siitä pisteestä kannata sen kummemmin stressata. Olen tosi huojentunut, sillä oli lähellä, että olisin viettänyt elämästäni suuremman osan stressaamalla siitä pisteestä kuin olemalla stressaamatta. TÄMÄ EI OLE VITSI.)

Ihmisen silmäripsistössä elää mikrobeja, joiden toiminta muuttuu aktiivisemmaksi, jos käyttää ripsiväriä. (Voi olla, että tämä oli vain biologian opettajan hauska käytännön pila.)

Täällä Pohjantähden alla on mainio, jos kohta kovin pitkä kirja.

Kaikenlaista Trivial Pursuitissa yllättäen mieleenputkahtavaa triviaa 1800- ja 1900-lukujen merkittävistä kirjailijoista ja heidän teoksistaan.

Asetonilla voi poistaa kynsilakkaa (empiirisesti osoitettu.)

Ranskaksi missä ja minne ovat sama sana, mutta "mistä" on "d'où", minkä itse tentissä päättelin. (Kirjoitin kuitenkin sen D'-osan vähän haaleammin siihen eteen, jotta olisin tarvittaessa voinut vedota huonoon kumitusjälkeen.) Ja minkä itse nuorena päättelee, sen vanhana taitaa. Aksentin merkkiä ei taida, se pitää tarkistaa.

Fysiikan opettajamme oli nuorna plikkana tavannut Rauli Badding Somerjoen.


No ettenkö jotain muutakin olisi oppinut, asioita, joilla on ollut merkitystä opinnoissa tai töissä tai yrittäessäni ymmärtää maailmaa. Niiden metatiedoista on vain jotenkin päässyt hukkumaan se oppimispaikka - jotain hämyistä on tässä muististahakuprosessissa selvästi.

(Vaan kylläpä on siistiä oppia uutta, nyt kun ei ole ikään kuin pakko. Tavallaan tuntuu pöljältä edes yrittää uutta opiskelupaikkaa, kun sittenhän on taas pakko, kyllä on, älkää yrittäkö selittää, ettei kenenkään ole pakko opiskella, pakko on, ja siisteys lepattaa ikkunasta tiehensä. Yritän silti, sillä on niin siistiä.)

7 comments:

 1. Mä en oo vielä edes aloittanut. Ahdistus maximus (joka kevät sama juttu, ugh).

  En ikinä oppinut derivoimaan. Onneksi olen tällainen humanistinen asikaspalvelija ja ilman sitäkin taitoa pärjää. Sen sijaan harmittaa että olin koko kouluajan allerginen ruotsille (onneksi osaan standardilauseet kuten "närmast ledig bilen kommer till där") ja aliarvostin kemiaa ja fysiikkaa (ja mitä tahansa liian tieteellistä, vaikka luonnontieteellisessä olinkin).

  Tsemppiä uuden oppimiseen, sisäistämiseen ja ennen kaikkea sillä kaikella tiedolla häikäisyyn sitten kesäkuussa.

  ReplyDelete
 2. Pisteestä puheen ollen, mustista aukoistahan oli vasta ajatusta, että jos sittenkin, sittenkin ne olisivat reittejä paikasta x paikkaan y. Pieni stargate believer minussa sykkii ajatuksesta innoissaan. Jaksahan opiskella, että pääset siihen siirtokuntaan, kun maapallosta tulee mitätön. Siinä sulle motivaatiota!

  ReplyDelete
 3. PeNa, mua ei ahdista enää! En pääse kuitenkaan sisälle, joten ei paineita! HAHAHAHA! Puuh.

  Musta derivointi oli eri hauskaa. Tämä ehkä viimeistelee kaikkien saaman mielikuvan minusta. Valitettavasti en muista enää, miten se tehtiin.

  Tsemppiä sinne kanssa! Älä ässehdi mun kanssa, ässehdi paremmin!

  Bleue, oi, se olisi hienoa! Itse asiassa juuri mikään ei ole niin hienoa kuin avaruustutkimus, ne tyypit on ihan eri sfääreissä!

  En kyllä varmaan voisi siirtyä tähtiportin kautta minnekään, vaikka miten uhoan. Äidin pitää asua tunnin matkan päässä minusta tai tulee orpo olo! Mut siihen asti voin uhota :D

  ReplyDelete
 4. Sähän muistat vaikka mitä! En pystynyt nopealla muistelulla palauttamaan mieleeni läheskään yhtä paljon tiedonmuruja lukioajoilta.
  Paitsi, että kun derivoitiin (tai jotain muuta, ne yhtälöiden x:t vielä hallitsin, sen jälkeen ei mitään hajua) ja joku kysyi, että mihin ihan oikeasti tätä voi käyttää elämässä, niin matikan ope vastasi, että voitte vaikka laskea tynnyrin tilavuuden... Eikun että ihan oikeasti? Se vain todisti, ettei haittaa vaikken ole nähnyt kertotaulujen jälkeistä matikkaa tarpeelliseksi. Mutta mä nyt olen kovin matikkarajoitteinen, ruotsin dissaamisesta olen sentään päässyt eroon!

  ReplyDelete
 5. No sitten kun rupesi miettimään, niin tulihan niitä sieltä :D

  Mulle matikasta oli kyllä hyötyä jatko-opinnoissa, ja jos nyt vaikka koodaamaan haluaisi ruveta, matikan taidot olisi ihan olennaiset - mutta eihän kaikki halua. En mäkään halunnut :D

  Mutta onhan se tosiaan niin, että monikaan koulussa opetettu asia ei saa suoraa käyttöä elämässä - toisaalta ne muodostaa kyllä vankan perustan, jonka avulla ymmärtää maailmaa. Tai niin haluan ajatella :D

  ReplyDelete
 6. Renessanssi kirjoitetaan neljällä ässällä, muuten tulee hylsy (historia)
  Fritsut tulee esimerkiksi juostuaan päin pyykkilankaa (biologia)

  Tsemppiä luku-urakkaan!

  Enni

  ReplyDelete
 7. Mitä kamalaa, olen unohtanut vastata kommenttiin. Vaikka on näin arvokasta tietoa! Nyt minäkin voisin esimerkiksi hankkia elämäni ensimmäisen fritsun :D Terveisin nimim. "Entinen teininörtti" :D

  Kiitos!

  ReplyDelete