11 March, 2013

Pihin talvijuoksijan varustus

Rupean heti keulimaan, kun tulen hyväksytyksi yhteen juoksuhaasteeseen. Talvijuoksijan juoksukamoista on kyllä pitänyt keulia jo aikaisemmin, mutten ole saanut aikaiseksi.

Juoksuhan siitä kiva harrastus, että se on erinomaisen halpaa. Naishenkilö selviää periaatteessa investoimalla lenkkareihin ja urheilurintaliiveihin. Joku ei ehkä tarvitse edes lenkkareita. Toisaalta juoksuun on myös mahdollista kipata sankotolkulla fyrkkaa: aina on uudempia ja teknisempiä kenkiä ja aluspaitoja, joita ilman juoksu on kuin lasia söisi.

Itse olen vanhalla iällä ruvennut itaraksi, enkä halua investoida euroja harrastukseen, jonka jatkuvuudesta en mene takuuseen. Juoksuharrastuksen jatkuvuudesta voin kyllä mennä takuuseen, jos kroppa kestää, mutta mikään ei takaa sitä, että otan juoksuaskeltakaan joulukuun ja maaliskuun välillä. Nuorella iällä olen investoinut (tyhmästi) mm. rullaluistimiin, fillariin ja nyrkkeilyhanskoihin aika monta euroa, joille olisi varmasti ollut parempaakin käyttöä vaikka Pelastusarmeijan joulupadassa, jos siitä rahasta oli kerran niin kiire päästä eroon, että ihan tilille poltti reiän.

Nyt sitten ehkä polttelee tietää, mitkä ovat ne varusteet, joilla allekirjoittanut lähtee viiden viiva viidentoista asteen pakkasessa lenkille? Arvasin. Otin niistä siis kuvan:

Okei, ette saa numeroista mitään selvää. Jos en olisi näin laiska, kävisin korjaamassa ne.

Talvella juostessa voi kokeilla varustautua esim. seuraavilla:

 1. Urheiluliivit - mitkä vain käyvät, kunhan tuntuvat tukevilta ja mukavilta. Kuvan yksilöt on ostettu vuonna viiksi ja takatukka kuntomessuilta. Onhan minulla toki juoksuun erikseen tarkoitetut pislitkin, mutta ne ovat kuppikokoa F, josta (voin ilokseni ilmoittaa) on tultu joltisenkin alaspäin kiitos imetyksen loppumisen.
 2. Paita. Urheilupaita voi olla kiva; jos ei omista sellaista, joku muu paita on ehkä silti hyvä idea. Saa olla alunperin tarkoitettu jumppaan, golfiin tai tennikseen; saa olla äidiltä pöllitty tai kirpputorilta ostettu. Kuvan yksilö on mutsini jumppapaita, jonka olen sosialisoinut.
 3. Kolmonen taitaa olla takki. Sekin on ostettu vuonna viiksi ja takatukka kuntomessuilta. Välillä haen siihen uutta ilmettä pesemällä sen. 
 4. Housut. Ei ehkä farkut. Kuvan yksilöt ovat uusin urheiluinvestointini, viime keväältä. Ihan passelit, mutta kiusallisen kuluneet nyt jo. 
 5. Jotain housujen alle. En ole enää ihan sinut Wolfordin leggingsien värin kanssa, joten uhrasin ne juoksukäyttöön. Tovin harkitsin ostavani ehdat urheilutrikoot housujen alle, mutta asiaa ajateltuani aloin epäillä sukkahousujen ja leggingsien olevan suurinpiirtein samaa materiaalia kuin juoksutrikoiden. Hyvin ovat toimineet.
 6. Sukat. Toisista on hauskaa, jos sukat ovat samaa paria. Itse kuulun heihin.
Kenkinä käytän niitä samoja omistamiani juoksupopoja, joilla loppuvuodenkin kirmaan menemään. Lisäksi pipo ja lapaset ovat ihan hyvä idea; itse kyllä korvaan lapasetkin kynsikkäillä, jotka riivin vartin päästä käsistä.

Halpaa kuin saippua. Voitto.

(Tästä käy nyt ehkä ilmi, että olen sitä sorttia, joka tykkää juosta pakkasella siksi, että silloin ei tule kiusallisen tukala olo. Muutun myös kolmen metrin jälkeen vilukissasta kuumaveriköksi, joten puen lenkille tosi kevyesti. Jos nyt sattuu olemaan hieman erilaisella ääreisverenkierrolla varustettu, kerroksia kannattaa lisätä tarpeen mukaan.)


10 comments:

 1. Hei olinpa tökerö, kun en jo edellisessä postauksessa onnitellut juoksupaikasta. Siispä Onnea! Ja juoksun iloa!
  Mä tulen sitten sinne radan varteen tsempittämään. Ja tunnen itseinhoa, koska nämä löllöt rasvat ei tästä pala, jos ja kun ei liikuta yhtään tuota persustaan. Mut mahtavaa, että mulla on siellä peräti kaksi kannustettavaa! :)

  ReplyDelete
 2. Sulla ei siis ole nastalenkkareita?

  Mun lenkkeilyharrastus, jonka talviuni on nyt kestänyt jo useamman vuoden, tyrehtyi aina jään ja loskan ilmestyttyä katukuvaan. Ja mainitsemistasi syistä en ole hankkinut nastalenkkareita itsekään. :) Tuskin juoksisin kuitenkaan. Voi hiihtää ja olla hiihtämättä.

  ReplyDelete
 3. Ei juukeli, onhan siellä myös Valeäiti! Tästä tulee jännää. Popparit esiin. :)

  ReplyDelete
 4. LQ, no etkä ollut yhtään tökerö! Hassu :D

  Ihanaa, tule vain radan varteen! Tunnistan sut siitä, että olet leoparditäplikäs, poppareita syövä kruunupää. Äläkä tunne itseinhoa. Tunne rakkautta itseäsi kohtaan. Koska olet sen arvoinen. (Oikeasti.)

  Jennijee, eip! Raskausaikana ostin jäätikköhoippumisiin koiran kanssa Icebugit, kamalimmat kengät ikinä, mutta kyllä niillä pystyssä pysyy. Juoksu ei sen sijaan tulisi niillä möhkäleillä kuuloonkaan, eikä tuolla itse asiassa ole hirveän liukasta. Paremmin olen juostessa pysynyt pystyssä lenkkareilla kuin kävellessä maihareilla :D

  Minä valitsin joskus kymmenvuotiaana sen linjan, että voin olla hiihtämättä. Mies on kanssani samalla latu-uralla. Toivottavasti mutsi haluaa opettaa lapsensa lasta.

  ReplyDelete
 5. Mä katselin tänään kolmen kilsa kävelykotimatkallani kateellisena a) pyöräilijöitä, b) juoksijoita, ja mietin juurikin tuota piikkikenkäasiaa. Että kaatuuko sitä sitten tavallisilla lenkkareilla ja hitsi jos jotkut erikoiskengät menen ostamaan, niin voi olla varma, ettei kengille tule käyttöä vaan harrastus tyssää taatusti.

  Hyvä, hiivin siis menemään tavallisissa lenkkareissa ja Seppälän alerekistä ostetussa lasten hupparissa, jossa on hirven naama rinnuksissa. Sikälimikäli sinne lenkkipolulle joskus toimerrun.

  Venni

  ReplyDelete
 6. Venni, mullakin on juuri tuollainen kokemus erikoisvarusteista: ne takaa sen, ettei harrastus jatku.

  Mutta kyllä pystyssä pysyminen on onnistunut ihan hyvin niillä tavan lenkkareillakin. Juttelin tästä jopa erään hierojan kanssa noin kuukausi takaperin, ja hän epäili, että askel on juostessa sen verran erilainen, ettei liukastuminen ole niin suuri ongelma. En tiijä. Tuskin siinä mitään perää on, mutta minuun vetoaa ajatus siitä, että tässä vain tanssahtelen yli liukkaiden :D

  Seppälä alerekistä ostettu lasten huppari, jossa on hirven naama rinnuksissa, kuulostaa mitä parhaimmalta urheiluvaatteelta. Sellaista todellista uskottavuutta, ei mitään teknistä pelleilyä!

  ReplyDelete
 7. Hihii, repeilen täällä, oot kyl ihan paras. Tuo pieni vihreä tuossa kuvassa keskellä (ehkä ne rintsikat?) näyttää jotenkin sellaiselta supersankarin naamiolta. :D

  ReplyDelete
 8. Juoksuharrastuksessa on mun mielestä haastavinta se, että tajuaa ostaa uudet lenkkarit kun vanhoista on iskua pehmentävät ominaisuudet juostu loppuun. Kun ne lenkkarit ei siinä vaiheessa kuitenkaan vielä _näytä_ mitenkään elämänsä ehtoopuolella olevilta. Entisessä, lapsettomassa elämässäni, tuli juoksenneltua vähän enemmänkin ja sitten niitä "remontti"- ja "mökki"lenkkareita oli vähän joka paikassa. Tajusin jossain kohtaa heittää ne roskiin.

  Vaatteilla hifistely ei ole koskaan kuulunut omaan urheilu-uraani. Vähän tässä harkitsen jonnekin kuntokeskuksen ryhmäliikuntatunneille lähteväni. En kyllä silti ehkä enää kehtaa mennä vuonna 2001 ostamilla jazz-housuilla. (Milläköhän nimellä jumppapöksyjä nykyään edes kutsutaan?).

  Tsemppiä juoksuihin. Don Johnson Big Bandillahan on se joku juoksuaiheinen biisi. Olen pohtinut, että se tahdissa takuulla jalka nousisi. :)

  ReplyDelete
 9. Liina, sitäpä juuri! Tai sitten ihan vaan perinteistä kylähulluutta.

  Venni

  ReplyDelete
 10. Vihreä Lintu, erinomainen käyttötarkoitus! Paljon parempi kuin joku urheiluliiviasia! Nuo päässä kun menee Naisten kympille, juoksee ekana ja ainoana maaliin, kun muut on laonneet järkytyksestä.

  Pilami, toi on muuten ihan hyvä muistutus. Voipi olla, että mullakin olisi uusien kenkien osto edessä tänä kesänä. Tai viimeistään seuraavan viiden vuoden aikana. Huokaus, en jaksaisi.

  Minä olen kyllä ollut kauhea urheiluvaatehifistelijä (kaiken muun typäreen lisäksi) enkä suosittele. Siitä ei saa niin mitään. Käytännössä ei edes esteettistä mielihyvää, ellei tykkää oman naamansa punasta. Tai ehkä se koskee vain minua.

  Venni, sillekin on paikkansa. Varmasti. En nyt juuri keksi mikä se on, mutta ei keksi kukaan muukaan ennen kuin olet kirmannut jo kauas heistä!

  ReplyDelete