28 January, 2013

Sisar jupiseva, valkoinen

Vilkaisin huvikseni, miten olen syksyiset työpäiväni käyttänyt lapsen aloitettua päivähoidon.


No sehän meni ihan hyvin, vai mitä? Olen ollut töissä hulppeat 85% työpäivistä, enkä itse sairaslomalla kuin viisi päivää (keuhkoputkentulehdus ja norovirus veivät voiton, muutoin raahauduin tietenkin kipeänä töihin. Uskon, että sankarillisuuttani on kovin arvostettu.) Lapsen sairastelut ovat pihistäneet työnantajalta seitsemän arkipäivää.

Onneksi en ole yksinhuoltaja. Silloin tilanne olisi toinen.


Liberaalimpikin työnantaja saattaisi hieman narskutella hampaitaan, jos rouva olisi neljäsosan työpäivistä potilaana tai hoiturina. Onneksi mies on kiltisti hoitanut lapsen sairaspäivistä hyvinkin oman osuutensa ja vähän päälle. (Hän pystyy jollain ilveellä tekemään hommia kotoakin. Itse en ole etätyöihmisiä; lisäksi lapsi haluaa auttaa, mikä on eittämättä hyvinkin tuhoisaa.)

Kun lapsi aloitti päivähoidon, viereisen ryhmän hoitaja valisti, että lapsi kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää kotona jo ennen sairastumista, että välttää sitten ne pahimmat taudit. Sanoin "joooooo" ja jäin kuumeisesti pohtimaan, mitä kieltä rouva puhui. En vieläkään tajua, mitä hän tarkoitti - kellä on työnantaja, jonka mielestä on ok jäädä himaan, koska muksu näyttää siltä, että saattaa kohta sairastua?

Niin, ja jos siitä ensimmäisen sairaslomapäivän omavastuullisuudesta vielä on puhetta: kyllä en kannata. Jos kuitenkin ehdotus menee läpi, raahaudun konttorille noroviruksessakin. En kuitenkaan omalleni; ne työpäivät aion tehdä etänä EK:n toimistolta käsin, ehkä vallan tuolta kivan ylilääkärisedän työhuoneesta. Tietää sitten hänkin, kuinka paljon tässä tarvitsee itselleen sairaspäiviä huijata.

6 comments:

  1. Hei, nähdään siellä EK:n konttorilla! Mäkin tuun. :D

    Mutta eihän tuo sinun piirakka ole yhtään paha. Tai ei näytä pahalta, jos 85 % olet ollut paikalla. Eli 5-päiväistä viikkoa tekevälle se tarkoittaa * raks, raks, raks* (laskee) 1,5 päivää kahdessa viikossa poissa. Mulla tietysti tässä on se, että jo lähtökohtaisesti olen yhden päivän viikosta poissa (=hoitovapaalla). Myös niillä viikoilla, joille sattuu joku arkipyhä, mikä on aika metka juttu. Pitäisköhän alkaa kokoamaan tilastoja ja tehdä myöhemmin omat piirakat?

    Hitsi, tuo on kyllä erinomaisen käsittämättömästi sanottu siltä tarhantätiltä. Eli käytännössä ei kannata viedä lasta ollenkaan päikkyyn? Mielenkiintoista...

    ReplyDelete
  2. Arvostan noita... siis ei oo totta, mikskä noita ympyröitä sanotaan? Tilastoiksi? Grafiikoiksi? No mutta siis, hyvin havainnollistettu.

    Meillä on tosiaan se veemäinen "todistus puolison työnantajalta"-määräys päällä, viime viikolla viimeks jouduin ottaa palkatonta vapaata O:n sairastelun takia. Koska ei viitsitty laittaa koko porukkaa Lastenklinikalle poimimaan noroa ja muita tuliaisia jne. Anyways, toivon tosiaan ettei tää sama sairasteluputki uusiudu kun P aloittaa päiväkodin. Tai jos sitä ennen tulis lottovoitto tai jotain.

    (Hei anteeksi, mulla oli tähän joku järkevä kommentti mutta tää paska-Mac on hajonnut ja en oikein pysty keskittymään saati kirjoittamaan. Anyways hyvä postaus, asiaa!).

    ReplyDelete
  3. Mulla on aina joku selitys huonoille jutuilleni. Tekosyitä.

    ReplyDelete
  4. Oisko piirakkadiagrammi, PeNa?

    Toi tilasto on kyllä vähän Liina vajaa ilman, että mainitsee mikä on sun tuottavuuden lasku työajan vähentyessä 100:sta 85:een prosenttiin. Epäilen, että se on paljon vähemmän kuin 15 prosenttiyksikköä; poissaoloapäiviä varmasti kompensoi tekemällä tiukempaa tahtia. Tai siis työnantajan näkökulmasta tehokkuus on kai ainoa mikä merkkaa (vaikka moni työnantaja tykkääkin, että jengi on duunipaikalla, tekivät töitä eli ei).

    ReplyDelete
  5. EK:n toimistoon noroilemaan, e-rit-täin hyvä idea! ;D

    Osui ja upposti aihe muutenkin. En uskalla edes katsoa omia tilastojani, kun miehen syksyiset YT:t ja sitten työhaastattelut tekivät musta saikkuyh:n... Niin ja nyt mies on aloittanut uudessa työpaikassa, niin ei uskalla olla pois töistä lasten ollessa kipeitä --> lisää saikkuyh:na olemista. Lisäksi yt-stressi tuntuu purkautuvan nyt jälkeenpäin mulla niin, että sairastan kaikki lastentaudit rajummin kuin lapset! Onneksi on sentään vakkarityöpaikka (vielä).

    ReplyDelete
  6. LQ, it's a date! Tätä menoa ei oo edes kovin kaukaa haettua, että ollaan siellä tosiaan samaan aikaan. Noroa on KOKO AJAN liikkeellä.

    Tiedätkö, minusta nämä sairaspäivät ovat tuntuneet ihan KAUHEAN paljolta. Eikä tässä ole edes loma-aikojen sairastelua, mutta sehän on tapahtunut, noh, lomalla. Ei varmaan kiinnosta edes EK:ta. Mutta jos joku olisi varoittanut tästä etukäteen, olisin ehkä pitänyt tätä ihan normaalina! Toivottavasti sä voit katsoa keväällä taaksepäin ja todeta, että pääsitte vähällä :)

    PeNa, eihän sulla oo ikinä huonot jutut!

    Mä oon aika usein miettinyt kauhulla tuota teidän välttämättömyystodistuskäytäntöä. Onneksi onneksi onneksi meillä ei ole sellaista. Pidän myös peukkua sairaskierteen välttämisen suhteen! P on ehkä saanut jo vähän vastustuskykyä veljeltään?

    Täti-ihminen, totta! Tuottavuus ei todella ole vähentynyt samaa tahtia. Valitettavasti se ei ole ollut missään nimessä huipussaan muutenkaan, mikä on melkoisesti masentanut tässä syksymmällä. En jotenkin tunnu saavan mistään otetta. Siksipä en kauhean mielelläni koko tuottavuusasiaa ajattelisi ;)

    Vihreä Lintu, kiitos kiitos - joskus mullakin leikkaa :D Visioin jo jonkun isokenkäisen kengille oksentamista, silleen onnellisesti hymyillen.

    Oi sentään, voin kuvitella, että syksy on ollut aika rankka. YT:t ei oo ikinä hauskoja, mutta onneksi nyt miehesi on saanut uuden työn ja pääsee ehkä pian hoitamaan osuutensa saikkuiluista! Siis tyyliin ensi syksynä tai jotain :D

    Tämähän on sillä tavalla vähän ikävää tilastoitavaa, että näihin ei voi vaikuttaa mitenkään. Itse voi kyllä raahautua töihin vaikka solkenaan ripuloiden, jos se tuntuu hyvältä idealta, mutta lasta en rupea terästämään särkylääkkeellä ja tunkemaan hoitoon, vaikka kuinka työnantajapuoli sitä toivoisi.

    Kovasti terveyttä sinne teille!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.