11 October, 2012

Kunnallisvaaliangsti

Ahdistaa, eikä pelkästään siksi, ettei talosta vieläkään löydy yhtään inhalaattoria: kohta pitäisi tietää, äänestääkö Iines* Ankkaa vai ehkäpä jotakuta ihan oikeaa ehdokasta. Koska maailma on kompleksinen paikka ja päätä särkee, olen lähes valmis perustamaan äänestyspäätökseni paperituotteiden oikeinkäyttöön:
 1. Ehdokas lupaa kirjastolaitokselle kymmenen hyvää ja kaksitoista kaunista
 2. Ehdokas ei yritä täyttää taskujani pikkuisilla lappusilla.
Kohdan kaksi kanssa törmätään väistämättä ongelmiin: on vaikea selvittää, ketkä ehdokkaista eivät tuota paperisaastetta. Oikeastaan ainoa keksimäni tapa on se, että kerään kaikki kohdalleni osuneet vaalilipareet ja vedän ison, mustan rastin kaikkien niissä mainittujen ehdokkaiden ylle. (Mahdollisesti suoraan kasvoille lapuntyrkytystilanteessa: siinä vasta tyylikäs ja ranskalaishenkinen protesti-idea.)

Valitettavasti tämä tapa haiskahtaa vaivannäöltä, voi jättää osan silpuntuottajista tavoittamatta eikä säästä taskuja paperisilpulta; toisin kuin Espoo, minä en aivan kaikkeen halua ryhtyä periaatteen vuoksi.

Seuraavaksi visioin jo joukkoistettua** Googledokumenttia, johon kaikki voisivat ilmiantaa paperilippusia käyttäviä ehdokkaita, mutta sekin haiskahti vaivannäöltä ... eikä ulkoistettu roska ole yhtään sen parempi roska. Paitsi tietenkin sikäli, ettei se ole minun taskussani.

* Naiset, ryhdistäytykää. Aku ei ole ainoa vaihtoehtonne.
** Se on crowdsourcing teille, jotka täytätte valitsemaanne some-bullshit -bingoa.

8 comments:

 1. Mulla on heti paljon asiaa tähän!

  Ensinnäkin, jos aiot äänestää siellä sairaalan vieressä niin tule sunnuntaiaamuna, minä leimaan lippusi! :) (Onkohan jotenkin laitonta mainostaa olevansa vaalivirkailija?).

  Käytännön Mies, joka on aktiivinen politiikan suhteen, ei yleensä äänestä ehdokkaita. Sillä on sellaisia statement-äänestyksiä (liimaa kuuluisien henkilöiden kuvia lappuunsa) ja viimeksi pääsi sillä Iltalehteen. Seuraava kuvakin on jo printattu.

  Mä lupaan raportoida sulle kaikki jotka tunkee mulle mitään lappusia. Tässä on ideaa (siis sulla, ei mulla).

  ReplyDelete
 2. OIKEESTI? Vitsi. Mä oon aina halunnut olla vaalivirkailija. Jotenkin se leimaaminen viehättää. (Siinäpä asia, jonka myöntäminen oli yllättävän kiusallista. Naurakaa vain, ja tulkaa kertomaan, että siihen kuuluu paljon muutakin.)
  Joskus taannoin (kuvittelin, että viime vuonna, mutta oliko silloin jotain vaaleja? Ei kai?) sain jopa tiedon vaalivirkailijahausta, mutta sitten jostain syystä en hakenut. Joku lisääntymiseen liittyvä angstin hetki, luulen.

  Yritän ehdottomasti päästä sun leimattavaksi!

  Ja sit, ihan paras toi Käytännön Miehen strategia :D Aion niin tarkkailla lehdistöä silmä kovana. Luultavasti kunnon statement on kuitenkin ihan yhtä tehokas.

  ...ja ehkä siinä joukkoistamisessa sitten onkin ajatusta...

  ReplyDelete
 3. Mulle tarjos tänään lappua Leo Stranius, jo toista kertaa! Ekoista ekoin ekoisi. Sanoi kyllä tosi herttaisesti päivänjatkot kun kieltäydyin.

  Mä äänestäisin muuten ihanaa Otso Kivekästä (äänestäkää muut), mutta näissä vaaleissa aion ajaa ihan just mun ja meidän perheen etua eli päivähoitojutskia. Et joku Vihreä tarhaikäisten lasten vanhempi se olis. Olisin btw viisi vuotta sitten ampunut itseni jos olisin kuullut äänestäväni jotakuta siksi että se on ÄITI. Pervoo.

  ReplyDelete
 4. LEO STRANIUS! En ois uskonut. Mutta hyvä jos oli herttainen sentäs.

  Kuule mäkin saatan nyt kallistua tuon päivähoitoasian taakse. Ja kirjastojen. Sori Otso, mutta näin se nyt menee (koska tasan yhtään mikään ei ole niin tärkeää juuri nyt. Olenko muuten maininnut, että ollaan onnenperhe, koska meillä on mitä parhain päiväkoti, ryhmä ja hoitajat?)

  ReplyDelete
 5. Mä taisin lähettää sulle tietoa viime vuoden eduskuntavaaleja ennen vaalivirkailijahausta. Jos haluat, niin voin kyllä tiedottaa jatkossakin. :) Seuraavat vaalit lienee ensi vuoden eurovaalit.

  Mua ahdistaa nää kunnallisvaalit. En välttämättä pääse äänestämään, ja ahdistaa, että saattaa jäädä väliin äänestäminen ja sit olen huono kansalainen. Toisaalta ahdistaa, että jos pääsenkin äänestämään, kenet kaikista kavereista, tutuista ja muuten vaan hyvistä tyypeistä siihen lappuun tungen. Meni syyteen tai saveen niin vaalipäivänä pännii.

  ReplyDelete
 6. Mua ahdistaa näissä(kin) vaaleissa monet asiat, mutta harvinaista kyllä, ei oma äänestyspäätökseni. Päätin tässä jo aikaa sitten, että äänestän vanhaa viisasta miestä, jolla on öböyt kaikkeen oikea mielipide. Alkuun vähän ahdistuin, kun piti äänestää omaa viiteryhmää eli nuorta (pah! Siis samanikäistä kun mä. Jotenkin aina määrittelen samanikäiset nuoriksi. Toiveajattelua? Harhaisuutta?) äitiä. Ahdistus meni ohi, kun tajusin, että tärkeintä mulle on ne asiat, ei se kuka (minkä ikäryhmän, sukupuolen ja perhestatuksen omaava) niitä ajaa.

  ReplyDelete
 7. Mulla on ollut äänestämisessä yksi, vahva periaate: äänestän naista. Viime pressanvaaleissa äänestin kyllä miestä (jo ensimmäisellä kerralla), ja oli jotenkin syyllinen olo.

  Tää kuntavaaliviidakko on kyllä aika mahdoton. Vahvasti nyt näyttää, että päivähoitoasiat ovat ne, jotka nyt meidän perhettä paljon ja vahvasti koskettavat, joten sillä perusteella taitaa lähteä myös mun ääni.

  ReplyDelete
 8. Jenni, niin laitoit! Mä muistin kyllä, että se olit sinä, mutta en muistanut sitten, että milloin se oli - eduskuntavaalithan oli viime vuonna, mutta ne tuntuu toissavuosikymmeneltä kun tässä on tapahtunut kaikkea sittemmin :) Mielelläni otan jatkossakin infoa.

  Ymmärrän angstisi kyllä. Mulla ei tietääkseni ole tuttuja ehdokkaita Helsingissä (ne on kaikki espoolaisia) joten on himpun verran helpompaa. Tai vaikeampaa.

  Saara, mäkin oon mielestäni tosi nuori! Sitten jostain syystä nykyään myös imeväisiä päästetään mukaan politiikkaan, siis jotain parikymppisiä ja noin. Ja okei, asia on tärkeä. Jotenkin se päivähoitoasia nyt vaan on mulle tärkeä. Ja kirjasto, sanoinko jo kirjastoista?

  Heta, mulla sama. Tosin olen ehkä kerran ennenkin, eduskuntavaaleissa, äänestänyt miestä - hiivin kopista nolona ja ahdistuneena. Ja joo, viime presidentinvaaleissa myös, jo ekalla kierroksella. (Toinen naisehdokkaista olisi itse asiassa ollut vaihtoehto kunnes tajusin, ettei se ymmärrä mitään esim. internetistä. Jossa kuitenkin elän.)

  Se päivähoito on niin jättimäisen olennainen osa sen pienen perheessä asustavan ihmisen elämää, että katsantokanta jotenkin ihan väkisinkin kapenee siihen.

  En vaan jaksaisi kaivaa niitä ehdokaslistoja nyt yhtään millään :D

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.