16 April, 2013

Ihmishenki vs. ihmishenki

Seuraa pikajupina. Sitten nukkumaan.

Nyt Bostonin maratonin pommi-iskun jälkeen olen päässyt ihailemaan pariakin näkemystä, joiden mukaan on "aivan luonnollista, että Bostonissa tapahtuva pommi-isku kiinnostaa enemmän kuin Irakissa tapahtuva". Eräänkin humaanin näkemyksen mukaan rauhallisella alueella tapahtuva pommi-isku on ihan eri juttu kuin rauhattomalla alueella tapahtuva pommi-isku. Ikään kuin jossain Bagdadissa pommi-isku olisi niin business as usual, että liekö sillä väliä edes vanhemmille, jos joku lapsi kuolee tai vaikka menisi kaksikin.

Niin, onhan sitä kai tutkittukin: lähellä oleva katastrofi kiinnostaa kaukana olevaa enemmän.

Mutta eikö silti vaikuta vähän niskalaukaukselta ihmisyydelle, ettei moinen näkemys edes hävetä?

5 comments:

 1. Ilman muuta kommentti on hanurista. Inhimillisellä tasolla katastrofi on katastrofi missä päin tahansa. Media tekee katastrofeista erilaisia.

  Iso osa asiaa (siis ei kommentoijien mielissä vaan yleensä)on minusta se, että homma tapahtuu siellä, missä media on helposti saatavissa ja näkyvyys maksimoitavissa. Asiasta tulee isompi, samalla yleisellä tasolla kiinnostavampi, kun se on isommin esillä. Millä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä on yksilötasolla merkittävää.

  Vähän samantapainen asetelma on aina näissä influenssa- ja rokotekeskusteluissa. Kun normaaleja työikäisiä tai pahimmassa tapauksessa lapsia kuolee ärhäkkään tietyn vuoden TXYWPPPÄKKjotakin influenssaan, kohkataan rokotuksista ja pandemioista. Ne nousevat esiin, mutta ei se, että vuosittain satoja, muistaakseni jopa tuhansia, kuolee Suomessakin kausi-influenssan vaikutuksesta. Mutta kun ne ovat vanhuksia, perussairaita tms. asiaa ei noteeratata. Ei oo niin väliä.

  Tätä vois jatkaa loputtomiin..

  ReplyDelete
 2. No älä muuta sano. En minäkään.

  ReplyDelete
 3. Rouva Ruuhka, noinhan se juuri menee. Median rooli on asia, josta ... kohta aloitan, vaikkei pitäisi, koska sitä tosiaan voisi jatkaa loputtomiin :D

  Ehkä itseäni häiritsi eniten se, että ... vaikka tavallaan ymmärrän reaktion, jossa Boston kiinnostaa enemmän kuin Irak, en ymmärrä sitä mielentyyneyttä, jolla jengi väittää itselleen, että se on ihan ok. Ei ole ok pitää luonnollisena ajatusta, jonka mukaan ihmishenki tuolla on arvokkaampi kuin ihmishenki täällä.

  Nuo rokotekeskustelut saavat mun verenpaineen aina kattoon! Aivan edesvastuutonta uutisointia näkynyt taas viime kuukausina.

  Leluteekki :)

  ReplyDelete
 4. Mä ymmärrän viestinnän teoreettisesta näkökulmasta, miksi toinen tapahtuma kiinnostaa ja saa enemmän palstatilaa jne. ja pystyn sitä tarvittaessa analysoimaankin. Siihen ei silti ainakaan omalla kohdallani sisälly ajatus siitä, että ihmishenki olisi jotenkin eriarvoinen siellä tai täällä, toivottavasti ei kovin monella muullakaan.

  Karseita juttuja molemmat. Rokotteista ja etenkin rokoteuutisoinnista en pysty edes aloittamaan.

  ReplyDelete
 5. Kyllä minäkin ymmärrän sen teoreettisesta näkökulmasta, ja jotenkin varmaan omakohtaisestikin - eivätkä varmasti kaikki Bostonista kiinnostuneemmat arvota ihmishenkiä. Mutta kyllä se kirkassilmäinen "onhan se nyt ihan eri juttu rauhallisella alueella" -retoriikka (jota esittivät, eh, toverini Facebookissa) silti nostaa kaikki karvani pystyyn. Se onkin näky. Eikä välttämättä kaunis.

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.