11 August, 2012

Varustehienosäätöleka

Varustehienosäätöleka on se, jonka iskut tuntevat päässään ne vanhemmat, jotka yrittävät varustaa esikoistaan ensimmäiseen äitiyspakkauksen jälkeiseen syksyyn. Miten välttää satasia kustantavat harhaostokset? (I kid thee not, olen joutunut kahdesti sitomaan itseni pakkopaitaan Polarn O. Pyretin liikkeessä, etten ostaisi ei-kävelevälle lapselle 80 euron syystakkia, jolla se ei tee takuulla mitään. Tästä onkin ehkä ollut jo puhetta.)

Enkä muuten ole yksin ja ainoa, naapurustossa ollaan samojen syvien vesien äärellä. (Pidän metaforistani hyvin ravistettuna.)

Aika pitkään suhtauduin asiaan kuten kuka tahansa aikuinen ja välttelin kysymystä päättäväisyydellä, joka on kettuterrierin omistajallekin kunniaksi. Sitten kävimme tutustumassa päiväkotiin (hyvin meni, äiti kyynelöi, lapsi konttasi kaikki huoneet läpi taakseen katsomatta ja ilmoitti vuotta vanhemmille tuleville tovereilleen pontevasti "täi-täi-täi") ja solmu alkoi aueta. Tarhassa mukelo tarvitsee aivan oitis:

 • Sadevaatteet ja kumpparit
 • Sisähousut ja ulkohousut erikseen
 • Sisätossut
 • Ulkojalkineet (oletettavasti muut kuin kumpparit)
 • Varmaan jotakin ulkovaatettakin, kun nyt asiaa ajattelen (ehkä sittenkin sen takin? Eikö niin, ihan hyvin voisi olla juuri se takki? Milloin lotto arvotaan?) (Ei pahus, mähän ostin sille keväällä takin kirpparilta.)
...Katsottiin, että tämän lohdullisen listan avulla selviämme ainakin syyskuun puoliväliin. Vietinkin siis syntymäpäiviäni kivalla kesäretkellä Prismaan. Se oli kaikkien, etenkin kanssaostajien, mielestä ikävää: lapsi protestoi kuravaatteiden sovittamista vastaan voimallisin äänenpainoin. Hiki virtasi. Veikkaan, että Muumimaailma kalpenisi kokemukselle, ellei Prismalla olisi puolellaan voimallista etua: kaikki perheenjäsenet haluavat sieltä ulos.

Olemme scoutanneet myös niitä kenkiä ja suorittaneet muutamia muita vaatehankintoja; satasia kustantavien harhaostojen välttäminen alkaa olla olennaista sikäli, että täysosumashoppailutkin kustantavat jokusen sentin. Ongelmista suurin ei silti ole finanssipoliittinen vaan se, että jokaisessa varustelutilanteessa seisomme miehen kanssa avuttomana keskellä kauppaa ja lausumme kuorossa "en mä tiedä". Valtakunta paperista, johon on listattu tarpeelliset hankinnat.

PS. Keväällä sanoin ystävälleni ostaneeni tyttärelle kirpparilta teknisen ulkoiluasun, kun sellainen pitää kuulemma olla. Tuntia myöhemmin, kahvilasta poistuttuamme, ystäväni soitti ja kysyi, että mikä se tekninen ulkoiluasu oikein on. Myönsin, etten itsekään tarkalleen ottaen tiedä - mutta nyt, nyt heidänkin lapsellaan on sellainen. Mikä se sitten onkin.

15 comments:

 1. Uh-oh. Mä en ole vielä alkanutkaan miettiä syksyn vaatteita. Äitiyspakkauksessa kai tuli kaikenlaisia lämpimiä haalareita ja lapsen syntymälahjaksi saatiin lapsen tädiltä Polarn O. Pyretin haalari .. ei ole käynyt mielessäkään etteikö näillä pärjäisi. Toisaalta, laps ei ole menossa vielä tarhaan eikä liiku kuin aikuisen sylissä, joten kurahousut jää sitten ehkä vuoden päähän?

  Voin vain kuvitella mikä riemu siitä repeää, kun tulee meidän vuoro harjotella Prismassa vaatteiden sovittamista..

  ReplyDelete
 2. No, eiköhän teillä vielä tovi pärjätä, niillä pakkauksen vaatteilla päästään vuoden ikään asti (tai okei, sillä toppahaalarilla, mutta jos kuravarustetta tarvii aiemmin, se pitää ostaa. Mutta eeh, ei kai se teidän jälkikasvu ihan VIELÄ aio lätäköissä hyppiä? :D)

  Ja voihan sitä aina mennä Stockallekin ... mutta kurjuuden maksimointi, siinä mä oon erityisen hyvä. Menin myös vähän ehkä sekaisin siitä S-bonusasiasta, että jos perkele mä käytän näihin näin paljon rahaa niin haluan siitä kyllä jotain muutakin takaisin kuin platinanvärisen kantiskortin :D

  ReplyDelete
 3. Minä olen siinämielessä erittäin onnellisessa asemassa, että siskolla on mun poikia vanhempi poika, samoin miehen siskolla. Niiltä on saatu käytännössä melkein kaikki vaatteet käytettynä, mikä helpottaa hirveästi. Eikä vain rahallisesti vaan välttyy juuri siltä stressiltä, kun pitäisi ottaa selvää, millaisia vaatteita lapsilla pitäisi olla. Voin tyynesti todeta, että jos siskon lapsikin on selvinnyt näillä varusteilla niin varmasti meidänkin muksut pärjää.

  ReplyDelete
 4. Mä luulin pärjääväni koko tulevan talven äityispakkauksen antimilla, ajattelin auvoisasti, että lapsi on ihan vauva vielä ja pötköttelee vaunussa tai sylissä vaan. Noh, nyt 8-kuisena se tekee hiekkakakkua, keinuu ja päästelee meneen puiston muovimopolla siinä missä vähän isommatkin. Siinä ei tosiaan riitä toppatöppönen ja vanuhaalari.

  En ymmärrä miten järki-ihmiseen (eli minuun) on voinut iskeä tällainen ahditus lapsen pukemisesta, tähänkin mennessä ollaan pärjätty. Polarn O.Pyretin liikkeessä paljastui se karmaiseva totuus, en osaa pukea itseäni syksyn ja talven kaikkiin mahdollisiin sääilmiöihin ja kosteustiloihin!
  Myyjän selostaessa eri kerrosten ja kuorten saloja kosteus- ja lämpötilaesimerkein, tajusin, että joudun mitä ilmeisimmin hankkimaan myös itselleni ja miehelleni erilaista teknistä teipattua taminetta kaapillisen verran. Koko vauvanvaateahdistus on siis ollut vain tämän paljon suuremman hengensalpaajan naamioivaa toimintaa!
  Aikuisten vaatteissa on se hyvä, joskin just nyt liian laiha lohtu, että ne eivät onneksi maksa juuri enempää kuin vauvojenkaan tamineet ja kestävät ja mahtuvat useamman vuoden.

  ReplyDelete
 5. Hyvää mennyttä syntymäpäivää!!!

  Kuravaatteisiin on sellainen nyrkkisääntö, että osta (ainakin) kokoa isompaa kuin lapsi käyttää esim. sisävaatteissa, että mahtuvat toppahaalarinkin päälle talvella. Ei tartte jatkossa siis enää sovittaa!

  Veijo palailee tarhaan kesäloman jälkeen ja ulkovarusteiksi on kiikutettu sellainen ohut ns. välikausihaalari (sama kuin keväällä), lenkkarit (olleet nyt loppukesällä käytössä), sadevaatteet ja kumpparit siellä olikin keväältä valmiina, huppari ja sellaiset tavalliset kankaiset ohutvuoriset housut aurinkoisten päivien ulkoiluihin. Nyt on ollut sen verran koleaa, että täytynee jalkautua Prismaan ostamaan ohuet neulehanskat aamupäiväulkoiluja varten. Kun rukkaset ovat vielä liian stydit.

  Mä en ole mikään ns. lastenvaateäiti enkä jaksa ennakoida väijymällä alennusmyyntejä ja kirppareita. Kyl mä talvella päiväkodilta bongasin Ticketit ja PoPit mut pääasiahan vaatteissa on lapsen suojaaminen ulko-olosuhteissa, joten meidän kersa ulkoili äp-haalarissa ja loppukeväästä Prismasta ostetussa Lassiessa (?). Yleensä meen viime tingassa Prismaan ja ostan, mitä on jäljellä...

  ReplyDelete
 6. Ihan samojen asioiden kanssa painitaan täälläkin! Lapsi tosin ei ole menossa päivähoitoon, joten sikäli ei ole deadlinea ulkoiluvaatteiden hankkimisessa, mutta ilmojen viiletessä se on edessä kuitenkin. Ja kai se lapsi pitää sinne hiekkalaatikollekin päästää mönkimään (toistaiseksi olen vielä onnistunut välttelemään aihetta), ja mieluummin jossain ulkoilupuvussa kuin collegesussa, joka ei ole niin lämmin eikä myöskään hylji kosteutta.

  Siis mitä ulkoiluvaatteita tarvitsee 9kk ikäinen joka ei vielä todellakaan kävele eikä seisokaan itse eli ei sen puolesta tarvitse vielä kenkiä? Äitiyspakkauksen ulkoiluhaalarin mahtumisesta en tiedä, mutta ainakin se on syyskeleille liian paksu, ja ne töppöset taas eivät varmaan mahdu enää. Ääh...

  Lisäksi mä vähän luulen että mulla on edessä sama havainto kuin Veeralla, eli ei kun teknistä ulkoiluasua ostamaan - itselleni. Tupla-ääh...

  Kela voisi lanseerata jonkinlaisen yksivuotispakkauksen, jossa tulisi n. 1v lapselle vuodenaikaan sopivat ulkoiluvermeet!

  ReplyDelete
 7. Maija, voi toi olis parasta. Mun siskon muksu on myös hieman vanhempi - hieman, neljä kuukautta. Emme taida periä omaksuttua käytännön tietoa sieltä vielä :D

  Veera, haa - hyvä pointti. Nyt kun asiaa ajattelen, ei mullakaan ole oikein ulkovaatteita; tai on, mutta ne on kaikki tarkoitettu liikkumiseen. Ei hiekkalaatikolla seisoskeluun, mihin tarvittaneen pilkkihaalari. Ihailen kyllä sitä, että osaat nähdä tämän hintapoliittisen havainnon aikuisten vaatteiden etuna etkä (kuten minä) syynä pitää lapsi sisällä kunnes se on täysikasvuinen. No, mä toivoakseni vältän enimmät hiekkalaatikkoilut.

  Wandabe, kiitos! Hyvä kuravaatevinkki, kiitos myös siitä. Mehän tuollainen ostettiin (lapsi hukkui sinne sisään) - luullakseni. En tosin oikein tiedä, minkä kokoinen lapsi meillä on kun sitä ei neuvolassa ole aikoihin mitattu ja vaatekoko on mitä tahansa 74 ja 86 cm väliltä :D Yritin kerran itse mitata, mutta tulos oli, että vauva on kutistunut sitten viime mittauksen. Hylkäsin muuten itsekin kirpparit, kun en jaksa siellä alvariinsa hengata. Maksan vaikka siitä, että saan asian nopeasti hoidettua.

  Suvi, niin se tosiaan on! Hmmm. Konttaava lapsi tarvitsee ehkä kurarukkaset ainakin? Mä olisin valmis ottamaan tuon Kelan pakkauksen vaikka se olisi maksullinen, ihan vain säästyneen vaivan vuoksi.

  ReplyDelete
 8. Samat ongelmat täällä, Liina! Ja koska lapsi ei vielä mene hoitoon joudun tosiaan hankkimaan itselleni sen pilkkihaalarin...

  Minulle suuri mysteeri on myös edelleen lasten kengät. Mistä, siis mistä, sen tietää, minkä kokoinen kenkä on ostettava??? Eri merkit kun ovat eri kokoisia vaikka numero on sama. Kengän sovittaminenkaan ei aina auta koska on periaatteessa mahtodonta tietää huutaako lapsi koska kenkä puristaa vai siksi, että lasta pännii sovittaminen. Ja esim. kumisaappaasta on toivotonta löytää koko, joka ei purista, jossa on hieman kasvuvaraa mutta joka ei kuitenkaan kolmessa sekunnissa irtoa jalasta ja jää lahkeeseen roikkumaan ja laahaamaan maata...

  Olisikohan ok pitää lapsi sisällä koko talven ;)?

  ReplyDelete
 9. Millaisessa haalarissa elokuussa syntynyt viettää syyskuukaudet ennen varsinaisia pakkaskelejä (ei mulla niistä pakkaskeleistäkään oo vielä kauheesti käryä? Käärinkö sanomalehteen ja villahuiviin vaan - eristys ja lämmitys?

  ReplyDelete
 10. Jenni, onnea pilkkihaalarin metsästykseen! Mä ajattelin, että siinä kumisaapashommassa taikana on ne erilaisissa ulkohousuissa lahkeissa olevat remmit. Jos lahkeissa ei ole remmejä, ne on ommeltava kiinni. Pysyvät saappaat jalassa ainakin siihen asti, että itse luikahtaa tarhasta duuniin :D
  (Ja siis mun mielestä on ihan ok, ettei talvella mene koskaan ulos.)

  Annukka, eiks siinä äitiyspakkauksessa ollut sellainen kevyttoppapuku ja makuupussi? Niitä kerrostamalla mä menisin. Jos ei ollut makuupussia, ota oitis yhteyttä, meillä on kaksi. Sanomalehti on sinänsä tietenkin jännittävä ratkaisu, toiseen käteen fishandchipsit, toiseen vauva!

  ReplyDelete
 11. Jep, äitiyspakkauksessa oli, mut se koko on jotain ihan muuta, kuin meidän kirpaleen ennustettava kasvutahti (ehkä, vannomatta paras, tää päivä on mennyt tissi suussa). Mut joo, eiköhän sellainen kuitenkin voita sanomalehden, vaikka olishan uutismallissa kivaa TSI-henkeä ja ekofiilistä.

  ReplyDelete
 12. Kannattaa kysellä myös työpaikalla ympäriinsä vanhoja vaatteita, me olemme nimittäin vaatettaneet katraamme äitini työkaverin meille kippaamilla vaatteilla, jolloin olemme käyttäneet itse niinhin näiden 3,5 v aikana yhteensä ehkä 500 €, mukaanlukien parit kesä- ja talvikengät. Onneksi meitä kumpaakaan ei kiinnosta, että lapset kulkevat repaleisissa haaleiksi pestyissä rievuissa, jotka eivät ole sävy sävyyn minkään muun vaatekappaleen kanssa kuin korkeintaan vahingossa.

  Tälläkin hetkellä esikoinen kulkee sandaaleissa kun kesäkengät ovat jääneet pieniksi. Kulkekoot siihen asti, että pärjää taas talvikengillä tai kumisaappailla; tässä vaiheessa syksyä on jo ihan liian myöhäistä hankkia ensi kesäksi pieniä kävelykenkiä.

  ReplyDelete
 13. Annukka, sitä meille suositeltiin jo laitoksella, eikä se nyt sit lopulta haitannut vaikka oli vähän iso - eihän tuon ikäinen kauheasti vielä liiku. Me saatiin myös lahjaksi ja lainaan jotain muita haalareita, jotka oli ihan käteviä. Tai ainakin se yksi, joka saatiin omaksi, oli. Jos haluaa investoida, niin kaupasta löytyy vaikka ja mitä; pienelle vauvalle ei tarvita kuin lämpöä ja pehmeyttä, lähinnä. Olettaen, ettei lähde kantoliinalla ulos jos sataa :D

  Plouh, ei pöllömpi idea! Itse en tosin ostaisi / ottaisi lapselle käytettyjä kenkiä (ellei korkeintaan juhlakenkiä), ne kun tuppaa olemaan edellisen käyttäjänsä jalkaan muotoutuneet. Pitää pitää korvat auki, jos jollakulla on jotain tarjolla. Pakko kyllä tunnustaa, että tässä on vähän sama ongelma kuin kirpparilla käymisessä - vaivalloista, pitää koko ajan olla valppaana :D

  PS. Elokuu ei ole syksyä. Piste.

  ReplyDelete
 14. Siksipä kommentissani olikin mukana taikasana "äiti" siinä työkaverikontekstissa. Äidit ovat mahtavia vielä 35 vuoden jälkeenkin!

  Hyvää syksyä itse kullekin!

  ReplyDelete
 15. I resent that, sort of :D Musta ei ikinä tule noin mahtavaa äitiä.

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.