21 September, 2012

Hetkellisestä vapaudesta huumaantuneet vanhemmat

...rynnistivät hyvin suunnitelmallisesti leffaan. Leffakäynnin impulssi on yleensä aina sama: sarjaliput (jotka ostettaessa tuntuvat kerrassaan erinomaiselta investoinnilta) ovat menossa vanhaksi tuotapikaa.

Vaihtoehtoja oli kaksi: uusi Batman (2h 45min - arvoisa ohjaaja, jonka henkilöllisyys on minulle epäselvä: älä nyt viitsi) ja Moonrise Kingdom (1h 30 min). Jälkimmäinen voitti, eikä vain pituutensa vuoksi. Mies halusi nähdä Moonrise Kingdomin, koska se on Wes Andersonin leffa, ja minä halusin nähdä Moonrise Kingdomin, koska julisteessa on kettuterrieri (karkeakarvainen).

Leffa oli oikein mainio: uusi ja tutunoloinen yhtäaikaa*. Enimmäkseen ilahduttava ja välillä ääneennaurattava. Pakko on silti sanoa, että jos Moonrise Kingdomin menee katsomaan ensisijaisesti kettuterrierin (vaikka kuinkakin karkeakarvaisen) vuoksi, masentuu ja pettyy ja kokee kiukun tunteita. Jos olette harkinneet moista, suosittelen käymään tiukkasanaisen keskustelun motiiveista itsenne kanssa; kettuterrieriä voi tulla sitten jälkeenpäin ihailemaan vaikka meille.

Kuvan unilta herätetty kettuterrieri ei liity elokuvaan.
Häkellyin hieman siitä, että Maximissa oli iltanäytös täynnä nuoria, jotka käyttivät Steve Zissou -pipoja. (Joku voisi tietenkin sanoa, että he käyttivät Jacques Cousteau -pipoja, mutta minusta näytti, että niitä käytettiin ironisesti.)

Tänään on sitten pitkästä aikaa lapsivapaa perjantai-ilta. Parisuhdeyksikön toimintasuunnitelma on selvä: molemmat rynnistävät muutamalle lasilliselle omien tovereidensa kanssa. Mies kysyi jo muutamaa viikkoa aiemmin, että "mitä me sit tehdään kun on se vapaailta" - tyyppi oli ajatellut tiedustella jotain kaveriaan olutseuraksi, mutta oli sitten hätääntynyt, että ehkä meidän pitääkin viettää jotain parisuhdeiltaa. Minä tähän, että eeeeh, olin vähän niinku jo sopinut erään kaverini kanssa menoa, enkö muistanut sanoa.

Vietetään sitä parisuhdeiltaa vaikka joskus keväällä.


* Olen aiemmin nähnyt kaksi Andersonin leffaa: Fantastic Mr. Fox ja Steve Zissoun vedenalainen maailma. Tiedän tämän vain siksi, että aviomieheni muistutti asiasta. Leffaohjaajat ovat yksi niistä jutuista, joihin en käytännössä ikinä kiinnitä mitään huomiota. Muusikkojen henkilökohtainen elämä tuppaa olemaan toinen.

16 comments:

 1. Replies
  1. Sopii! Sä oot ihana! (Joo, olen hiprakassa, mutta silloin kun luin kommenttisi, en ollut - ja ajatus on sama.)

   Note to self: portviini on hyvää.

   Delete
 2. hahaa! hauskaa iltaa ja silleen! portviini ON hyvää. meillon yleensä sitää vanhaa porttoa. ehkä mä joskus vielä saan juoda viunaa!

  ReplyDelete
 3. No niin, loistavaa, kannattaa siis mennä katsomaan Moonrise Kingdom. Fantastic Mr. Fox oli musta nerokas ja olen kyllä tykännyt ukkelin muistakin tekosista.

  Leikkipuistoista: ei mekään siellä Oravapuistossa hirveästi roikuttu. Ensin oli talvi ja kylmä ja toppapuvussaan tönöttävä kersa. Sitten kun se vihdoin käveli ja kevät tuli, alkoi työt ja turboahdettu töihin-kauppaan-tarhaan-kotiin-arki. Nyt ulkoiluksi riittää mainiosti käpyjen ihmettely kotimatkalla.

  Mutta voihan video, että olisin kotikuukausina välillä kaivannut järkevää juttuseuraa! Naapurin rappukäytäväkyylästä ei ollut tuntoja jakamaan, ja kaikilla muilla tuntui olevan joku aikuisten paikka, jonne katosivat päiviksi. Niin että sinänsä masentavaa tuo ihmisen laiskuus.

  Luulen, etten pahastuisi vieläkään, jos jossain törmättäisiin ja voisin esim. nyysiä sun kirjahyllystä puolet.

  Venni

  ReplyDelete
 4. Niin ja siis herraisä - vapaa ilta! Ystävien kanssa!? Ui jui!

  Venni

  ReplyDelete
 5. Jee.
  Me käytiin viimeks katsoo Batman (blaah) ja ens viikolla ois suuntana toi Moonrise Kingdom - ollaan taidettu nähdä kaikki Wes Andersonit, osa hyviä, osa ei. Fantastic Mr. Fox on mainio jo pelkästään ääninäyttelijöiden osalta.
  (Tässä vaiheessa paljastuu ettei mun kommentoinnissa ole mitään substanssia, mutta haluan kuitenkin osallistua keskusteluun).

  Myös meiltä löytyy "Steve Zissou"-pipo (eli Makian versio siitä), mutta se kutistui pesussa ja nyt on käytössä O:lla jos koen pakottavaa tarvetta pukea lapsen hipsteriksi.

  Ugh, olen puhunut.

  ReplyDelete
 6. Wandabe, taatusti. (Toivottavasti se sit vielä maistuu hyvältä.)

  Venni, kyllä kannattaa. Paitsi, niisk, kettuterrierijutun vuoksi. Mutta onneksi oma piski palasi tänään kotiin mummolasta enkä ole enää niin herkkä.

  Mä oon muuten ajatellut, että kun muksu ulkoilee tarhassa niin pirusti niin eiköhän se jotensakin piisaa :D

  Järkytyin kirjahyllyuhkauksesta niin, että siirryn suoraan kertomaan olleeni flunssan vuoksi vapaaillasta kotona jo kymmeneltä - mutta kyllä se silti hyvää teki :D

  PeNa, arvostan keskusteluunosallistumista! Puutuiko ahteri Batmanissa? Takuulla puutui :D Plussa Kingdomille.

  Myönnän muuten, että teki itsekin välittömästi mieli hankkia Zissou-pipo, mutta pelkään vaikutelman olevan kohdallani vähemmän hipsteri ja enemmän kiusallinen.

  ReplyDelete
 7. Olis pitänyt ehtiä varoittaa sua sen koirapolon kohtalosta. Batmankin olis ollut hyvä valinta, Batman on aina, Batman on ihana.

  Olet silleen onnellisessa asemassa, että sulla on parhaat Wes Andersonit vielä edessä. Royal Tenenbaums ja Darjeeling Limited on mun suosikit. Kaikista kivointahan on, kun lahja on vielä paketissa, kirja lukematta ja leffa katsomatta. Silloin ne voi kuvitella vielä ihan täydellisiksi.

  ReplyDelete
 8. Batman kyllä, myönnän, kutkutteli - mutta mä kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä leffan optimipituus on puoltoista tuntia ja poikkeuslupia tulisi anoa :D

  Pitänee ehdottaa miehelle, että katsotaan nuokin Andersonit. Se tuskin vastustelee. Aion kuitenkin varmuuden vuoksi kuvitella nuo säröisen täydellisiksi, ja sellaisiksi, että kettuterriereille ei käy huonosti :D

  ReplyDelete
 9. Mutta kattopakö Batmanin ei tartte anoa. Batman kestää kolmatta tuntia eikä kysele keneltäkään. Siksi Batman on Batman.

  Oikeasti olen samaa mieltä. Nykyään jää yleensä yli kaksituntiset katsomatta ja leffa valitaan hyvin usein lyhyyden perusteella. "Kumpi on lyhyempi, katotaan se, ei jaksa valvoa yli kymmeneen."

  ReplyDelete
 10. Tykkään oikeastaan poikkeuksetta Wes Andersonin tuotoksista. The Royal Tenenbaums – katso!

  Tuo Moonrise Kingdom polttelee, pianhan se on jo vuokralla, toivon. Napanuora ei riitä vielä leffaan asti. :)

  ReplyDelete
 11. Voi Bätmän, tottahan se on. Ja kyllä mä sen oikeasti haluaisin nähdä. Mutta entä jos en enää pääse ylös?

  En tajua, miksi itse jaksan valvoa yli kymmeneen yleensä vain kirjan kanssa.

  Annukka, selvästi pitää - nyt pitäisi enää selvittää, mistä sen saisi. Netflix, missä olet?

  Ja eiköhän se pian olekin vuokralla. Puoltoista tuntiahan on kyllä sikäli aika kiva aika, että siitä voi aloittaa napanuoran venyttämisen nngngg ... mutta omaan tahtiin. En mäkään viime syksynä käynyt kai missään ilman vauvaa yli puolta tuntia. En edes juoksemassa. Eikä se silloin haitannut.

  Kyllä keväälläkin tulee varmasti joku sopiva napanuoranvenytysleffa :D

  ReplyDelete
 12. Mä kokeilin napanuoran venyvyyttä ja kävin miehen ja mielestäni myös lapsen luvalla (lue: syötin tukkotäytten, taintui unille) luvalla sauvalenkillä lauantaina. Opastin, että 20 minuutin päästä jos alkaa huuto, voi vielä soittaa, koska silloin on nopeampi tulla samaa reittiä takaisin, mut sen jälkeen ei kannata. No eikös puhelin soi puolen tunnin sauvomisen jälkeen. Pirun kovaääninen puhelu. Rikoin takuulla sauvavalmistajan nopeussuosituksen ja kiroilin, miksi en voi juosta. Toki myös itkin, koska a) lapseni kuolee siellä nälkään ja b) jos ei nyt nälkään niin se vieraantuu, ahdistuu ja suunnittelee jo pommi-iskua tarkkaan valittuun kohteeseen. Mielestäni täysin validit kelat. Rappukäytävässä oli yllättävän hiljaista. Kotona oli isänsä uskomattomiin jumppasuorituksiin huudollaan kannustanut imeväinen, joka hymyili leveästi eteensä ilmestyneelle tissille, lähestyi varovasti nänniä ja aloitti ilmeisen henkevän keskustelun ruoka-annoksensa kanssa. Hengissä on.

  Tytöllä on selkeesti parempi kantti kuin äidillään näissä napanuorahommissa.

  ReplyDelete
 13. !!! Ihan parasta :D (Ja siis miehet. Mikä on kun ei ymmärretä sanallisia neuvoja.)

  Hyvä, että lopputulema oli hyvä - ja se vasta onkin hyvä, että lapsi on ns. made of sterner stuff.

  Tuli muuten tuosta mainiosta kuvauksesta mieleen se, miten viikonloppuna olin iloinen siitä, että iltaimetän yhä: lapsi pääsi vaihteeksi aamulla viereen, ja nähtyään äitinsä ilman paitaa virnisti kuin ainakin ihminen, joka on päässyt all you can eat -irtokarkkibuffaan. Välillä aina kohottautui drinksuilta väläyttääkseen virneen uudestaan avuttomana hihittäville vanhemmilleen.

  ReplyDelete
 14. Mä olen kuvitellut olevani huono ja epänormaali ihminen, kun katson elokuvaa valitessani niiden pituudet ja pyrin välttämään yli 2h kestäviä. Mutta nythän selvisi, etten olekaan ainoa! :D Elän tällä tiedolla iloisena viikonlopun yli. kiitos.

  ReplyDelete
 15. Hahaa! Kaikkea muuta! Leffat harvoin kestää venyttämistä yli kahden tunnin. Joskus kyllä, mutta harvoin.

  Hyvä, että vertaistuesta oli iloa :D

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.