22 December, 2013

Idiootit Internetissä

Justine Sacco - josta ette ehkä ole koskaan kuulleetkaan - sai eilen lenkkaria. Kävi ilmi, sinänsä ihan oikein, että korporaation pr-ihmisen hommista ei ole sopivaa twiitata "Going to Africa. Hope I don't get AIDS. Just kidding. I’m white!".

No, sehän oli ihan tyhmä kommentti, eikö? Moisesta on syytäkin saada palautetta. Ja palautettahan tuli, koska Sacco istui twiittinsä jälkeen 12 tuntia mannertenvälisellä lennolla vailla nettiyhteyttä samalla, kun Twitter räjähti. Palautetta tuli ilmeisesti jopa Saccon Instagram-tilille, jälkikasvua solvaavien kommenttien muodossa.

Välillä nettikiukku tuntuu ihan hirveältä. Mokista rangaistaan ihan suhteettomasti. En viittaa nyt Saccon irtisanomiseen, jolle varmasti oli ainakin tässä kontekstissa aihetta (joskaan en ole ihan varma, pidetäänkö esimerkiksi työntekijän typeryyttä täkäläsittäin vankkana irtisanomisperusteena).

Tarkoitan sitä vihan aaltoa, jonka oikeamieliset kuluttajat tai kansalaiset äkkiä masinoivat liikkelle. Sen alle jää milloin mikäkin suuryritys, pienyritys tai yksilö.

Ja usein, kuten Sacconkin tapauksessa , syystä. Mutta seuraukset tuntuvat lähes poikkeuksetta suhteettomilta varsinaiseen tekoon nähden, enkä voi oikein olla välttymättä sellaiselta ikävältä tunteelta, että rinnassa roihuava oikeutuksen tunne ei voi pyhittää aivan mitä tahansa.

Jälkeenpäin on kuitenkin paska fiilis.

EDIT. Lisäsin unohtuneen linkin - en itse käynyt katsomassa Saccon Instagrameja.

6 comments:

 1. Ja tänään Twitterissä jyllää jo Suomen Kuvalehti-gate :) odotan mielenkiinnolla ylittääkö uutiskynnyksen.

  ReplyDelete
 2. Asiaa. Mä olen miettinyt jo pitkään miten raakaa on se, että jos joskus tölväiset jossain mediassa jotakin, esität hölmön mielipiteen, mokaat jossain, niin sehän löytyy intternetistä aina ja ikuisesti. Erityisen raakaa itseäni nuoremmille sukupolville, jotka eivät voi törttöillä nuoruuttaan ilman ikuista muistutusta asiasta. Ja vaikka ei aina olisi mitään erityisen tyhmää sanonutkaan, niin en mä nyt tiedä miten kivaa on, että nimen googlaamalla se joku tsiljoona vuotta vanha lehtijuttu löytyy aina. Nimim. olen ihan tyytyväinen, että mun muutama lapsuus- ja nuoruusajan lehtijuttu ei ole netissä. Vaikka en mä niissä mitään ihmeempää ole sanonut, niin silti on mielestäni ihan jees, että aika paljon pitää nähdä vaivaa niiden kaivamiseen jostain kirjaston arkistosta.

  Olen sitä mieltä, että kyllä unohduskin pitäisi suoda. Suurelle osalle asioita, jotka eivät nyt olleet mitenkään hirveän järisyttäviä, mutta säilyttävät nolousaspektin asianosaisen osalta ikuisesti. Kun puhdistuuhan sitä luottotiedotkin ym. jollain aikavälillä.

  ReplyDelete
 3. Tota Saccon tilannetta ei ainakaan parantanut se, että sillä oli vissiin avoimessa FB-profiilissa muitakin jos nyt ei suoranaiseksi rasismiksi mutta vähintäänkin valkoisen naisen ääliömäiseksi ylimielisyydeksi tulkittavia kuvia ja kommentteja. Olen siis täysin samaa mieltä - käsittämätön reaktio ja mieletön oikeudenkäynti netissä samaan aikaan kun syyllinen (vai uhri?) oli lentokoneessa...
  Vähän sama kuin tää Silver Gyninen-keissi itsenäisyyspäivänä - ihan normaali teini-ikäinen kundi, ei niihin (huonoihin!) kysymyksiin olisi kukaan tuossa iässä, eikä välttämättä kymmenen vuotta myöhemminkään, vastannut mitään järjettömän syvällistä ja silti hirveä lynkkaus. :( (Katsoin surullisen hymynaaman aiheeseen sopivaksi).

  Toivotan kuitenkin näin Internetissä hyvää, idioottivapaata joulua sinne naapuriin!

  ReplyDelete
 4. Kukkavarvas, mun piti heti käydä tutkimassa, että mikäs se nyt sitten on. Olihan se pöljä kommentti, mutta vähän meni taas ylireagoinniksi minusta.

  Pilami, sepä se. Kun jokainen meistä on tyhmä joskus. Ja kyllä sellaiselle pitäisi olla tilaa. Tietenkin voisi ajatella, että tietyllä aikavälillä ketään ei vaan kiinnosta - mutta siinä vaiheessa ura voi jo olla pilalla.

  PeNa, joo, Saccoa on vaikea kyllä puolustaa, enkä sitä sinänsä yritäkään. Ristiinnaulinta tuntuu vain jotenkin tarpettomalta, ja sellaiseksi nämä joukolla oikaisemaan väärässä olijaa -hommat usein menevät, kuten itsekin sanoit.

  Mä olin siitä Gynisen tapauksesta pahoillani, koska ne kysymykset oli tosiaan ihan dorkia, ja koska alan itse olla tympääntynyt siihen, että itsenäisyyteen voi suhtautua vain kyynelsilmäisellä kiitollisuudella. En mä sano, etten olisi iloinen siitä, että maamme on itsenäinen, mutta en osaa olla siitä sen kiitollisempi kuin siitä, että muinaisten aurinkokunnan tapahtumien johdosta pallollamme on elämää. Molemmat seikat ovat väistämättömiä, jotta voin hengata netissä, ja se on kiva, mutta ei ne mua silleen herkistä. Tai jos herkistää, niin sitten herkistää se elämän synty, se on jopa odottamattomampaa kuin Talvisodan lopputulos.

  Toivottavasti joulusi oli mitä mainioin!

  ReplyDelete
 5. Menihän se mutta taas ihan mahtavan hyvä esimerkki somen ja netin mahdista ja siitä että jos edustat jotain tiettyä instanssia niin on pakko miettiä mitä ja miten sanot kun se ylireagoinnin mahdollisuus aina on olemassa. Tuo kohu onneksi laantui aika nopsaan...

  ReplyDelete
 6. Joo, tuntui siltä, ettei ketään huvittanut enää räyhätä :D Puhti poissa kaikilta vuodenvaihteessa. Katsotaan, miten tammikuu on piristänyt raivostujia :D

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.