06 January, 2016

Palovamma-asioiden hoidosta

Lapsestani on kehkeytynyt innokas ruoanlaitossa auttelija. Minusta taas on kehkeytynyt näemmä turhan laiska varoittelija.

Niin, että äsken hän tietenkin poltti kätensä (molemmat, toisen pahemmin, toisen aika normaalilla tavalla) pannun reunaan.

Koska toinen meni pahemmin*, menimme Lastenklinikalle. Sitä ennen viilensimme kättä vedessä terveysneuvonnan ohjeiden mukaisesti.

Tässä tuli itselleni esiin sellainen lievästi kiintoisa seikka, jonka kirjaan tänne siltä varalta, että kaikki muutkaan eivät sitä tiedä: pitkä viileässä jäähdytys, kuten tunnettua, auttaa. Veden ei kuitenkaan tarvitse olla jäistä, vaan viileä tai jopa haalea jeesaa.

Käytännössä siis istutimme skidin tunniksi sohvalle kädet pesuvadissa, jossa oli viileää vettä. Lapsi pysyi paikallaan, kun hänelle televisiosta näytettiin hittishow:ta My Little Pony. (Pesuvati pysyi paikallaan, koska jompikumpi vanhemmista sitä koko ajan piteli.)

Kipua lääkittiin Buranalla ja suklaalla, suoraan suuhun annosteltuna, ja Lastenklinikkareissua varten ipanan kädet lärvittiin aloe vera -geelillä ja kiedottiin siteisiin.

Aloe verasta ei kiitellyt kukaan, mutta tunnin viilennys sai osakseen myönteistä hyminää.

Toivon, että teille ei käy näin, mutta jos käy, muistakaa: pesuvati, viileä vesi ja joku hittishow.


* Ei silti mitenkään tosi pahasti: toisen asteen palovamma mutta pienellä pinta-alalla.
 

6 comments:

 1. Voi viddu. Onneksi lapsi on ollut ilmeisen urhea ja äitikin ansaitsee lasin viiniä kriisin oltua ohi, toivottavasti kädet paranevat pikaisesti.
  Lohduttaako yhtään, että säilytimme ennen sellaista pyykinpesuainetta kotona pesukoneen päällä, jota annosteltiin silleen painamalla niin kuin käsisaippuaa? Se nimittäin ruiskusi mukavasti, juuri sopivalta korkeudelta "ei sitä ne pesuaineet oo koskaan kiinnostaneet"-esikoisen silmään. Huuhtelin kanssa silmää (lapsen) tunnin ja sitten Lastenklinikalle, missä legendaarinen raivopäinen egyptiläislääkäri antoi kostoksi vanhemmille silmävoidetta, jota piti laittaa lapsen silmään kahden tunnin välein, ja joka toinen tunti silmätippoja... Ikuiset traumat, kaikilla osapuolilla.

  No niin, tulinpa taas kommentoimaan omanapaisesti, mutta paranemisia.

  ReplyDelete
 2. Lohduttaa. Lohduttaa. Et tiedä, miten lohduttaa. Ja tiedoksesi, että koko matkan Lastenklinikalle ajattelin, että sä nyt olisit varmasti hoitanut koko jutun sellasella mannermaisella tyylillä, jota yritin apinoida. Ajatus piti mut järjissäni. Että kiitos, otan kommenttisi koska tahansa riemulla vastaan <3

  ReplyDelete
 3. Voi Liinanen, oletpa hoitanut homman hyvin. Sata mutsipistettä! Ei noilta voi välttyä, taannoinen jalan murtuma riitti mulle osoittamaan että tulen tämän homman mokaamaan joka tapauksessa. Tärkeintä ei siis ole puhdas suoritus ilman vammoja, vaan hyvä mannermainen selviytymiskyky sitten KUN tapahtuu. Nyt sitä viiniä ja toivottavasti ruokakin tuli tehtyä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Näin jälkikäteen. Nythän me käytiin Lastenklinikalla uudestaan kun lapsi jätti sormensa oven väliin. Haluaisin kuvitella osoittaneeni hyvää mannermaista selviytymiskykyä (MIKÄ IHANA TERMI! SAANKO OMIA?) nytkin.

   Viiniä kyllä tekisi mieli välillä nauttia koko pullo :D

   Delete
 4. Vesihän ei oikeasti saa olla jäistä, vaan nimenomaan viileää. Olen omin silmin nähnyt isohkon palovamman jota on talvisissa mökkiolosuhteissa jäähdytetty just ja just sulan puolella olevalla vedellä pitkään ja hartaasti, jolloin palovamma sai kaverikseen paleltumia. Ojasta allikkoon siis, vaikka ajatus oli ihan oikea, mutta onneksi potilas tästä selvisi loppujen lopuksi suht pienillä vaurioilla. Enitenhän palovammojen hoito kysyy hermoja, aika on tärkeämpi tekijä kuin veden lämpöasteet.

  Eli pisteet sulle toiminnasta, just noin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, onneksi tuossa ei aiheutettu lisää vammoja. Kauhea tilanne.

   Kiitos kannustavista sanoista, nyt kun tämä on kaikkien taiteen sääntöjen mukaan opeteltu, ehkä uskon ohjeet myös seuraavalla kerralla kun itse saan palovamman.

   Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.