07 May, 2012

Pelihousut, revi

Ai että meinasinkin hermost ... hermostuin tästä lauantain Hesarissa julkaistusta mielipidekirjoituksesta, jossa "nuorten ystävä" Arja Sutela esittää, etteivät vauvat kuulu oikeastaan mihinkään, missä on muita ihmisiä.


Sutelan mielestä äidin olisi parempi hoitaa virkistäytymisensä omassa kodissaan neljän seinän sisällä. Videovuokraamossa saa kai käydä, tai ehkä Sutela olettaa, että perheen isä hankkii vaimolleen videohetken. Mikään ei tunnetusti palvele vauvan etua niin kuin mökkihöperöityvä äiti.

Yhtä paljon vituitti Sutelan ohimennen esitetty havainto siitä, että leffassa käynti ei vie vauvan kehitystä eteenpäin. No joo, ei varmaan vie. Mutta äitinä ja ihmisenä en oikein diggaa siitä implisiittisestä viestistä, että vastedes kaiken toimintani on syytä olla alisteista vauvan kehitykselle.

Tänä aamuna Hesarissa olikin jo pari mainiota vastinetta kirjoitukseen; toisessa huomautettiin ihmisen olevan sosiaalinen eläin, jolle eristäytyminen ei tee hyvää; toisessa taas havainnoitiin yhteiskunnan  olevan yllättävän lapsikielteinen kun kärrykansa noin vituttaa - myös nuorten ystäväksi julistautuvaa. Tuskani helpottui.

Ehdin myös toivoa, että Sutela itse kokeilisi eristäytyä himaansa vaikka vain 9 kuukauden ajaksi. Vauva-aikasimulaattori! Sitten tajusin, etten toki voi tietää muiden elämästä mitään. Ehkä hän on niin tehnytkin, ja toivoo siksi, että muillakin olisi kurjaa. Sen voisin tavallaan ymmärtää.

21 comments:

 1. Minua ilahdutti tuossa artikkelissa erityisesti kysymys "Onko oikein, että vauva tarjoaa äidilleen virkistäytymihetken?". Itsellä kun ei vauvoja ole, pitää vissiin lainata joltain kaverilta sellainen ja kysyä, josko vaavi voisi tarjota mullekin virkistävän hetken. Se voisi tarjota mulle vaikka jalkahoidon. Sepä vasta virkistävää olisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. TOTTA! Ei ole tyttärenikään tarjonnut minulle ensimmäistäkään intialaista päähierontaa. Asia otetaan puheeksi seuraavassa kasvatus- ja kehityskeskustelussa.

   Delete
 2. Myös meidän taloudessa pöhistiin tästä jutusta vaikkei vauvakansaa vielä ollakaan mutta haloo hei, ihme meininkiä kyllä oikeesti. Vähän eri juttu vois olla, jos noissa kinoissa näytettäisiin pelkkää Expendablesia, Kill Billiä ja pornoa mutta en nyt tiedä kärsiikö yksikään muksu siitä, jos sen hengatessa äidin sylissä ruudulta tulee vaikka Nainen, jonka nimi on Nathalie. Ja tuskinpa jos siellä näytettäisiin vaikka Vettä elefanteille kovinkaan moni äiti tai muu nostaa muksua ylös ja sanoo että kato hei, tuolla hakataan norsua.

  Oho, avauduin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä saa avautua :D Joo, vauvakinon kielto, josta myös on keskustelu, on toinen aihe, joka saa savut korvista. Ikään kuin vauvojen vanhemmat olisivat täysin arvostelukyvyttömiä - ehkä heiltä olisi parasta takavarikoida myös televisiot.

   Delete
  2. Mut mieti nyt jos vauva vaikka näkisi leffassa tissit! ;)

   Delete
  3. No nimenomaan marjis, siitähän voisi seurata vaikka tukahdutettua seksuaalisuutta tai jotain myöhemmällä iällä, iik!

   Delete
  4. Älkää ny. Kaikenlainen luonnollisuus on luonnotonta!

   Delete
 3. Mä en oikeen muutenkaan ymmärrä tätä 'vauvalle riittää virikkeeksi omat vanhemmat' -läpinää. Mun vauva on vasta 5kk, mutta jos se joutuu katteleen pelkästään mun pärstää yli vuorokauden putkeen, ei sitä kitinää jaksa kukaan kuunnella. Pelkkä päiväkävely Itä-Helsingin rannoilla ei riitä, se kaipaa muita ihmisiä ympärilleen.
  Mepä käydäänkin perhekahvilassa, joogassa, normikahviloissa, vauvakinoissa, kaupoilla, missä nyt milloinkin oikeestaan joka päivä. Mä en useinkaan ole erityisen virkistäytynyt kaupungilla luuhatun päivän jälkeen..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, meillä sama. Lapsen lempiharrastus on hyvin nuoresta iästä ollut maailman katselu. Maailmaa pitää olla katseltavana paljon ja sen pitää vaihdella tarpeeksi. Siinä saisi olla mielellään myös paljon muita ihmisiä kuin äiti, joka on kai ihan ok tyyppi mutta pidemmän päälle ei kovin yllättävä.

   Ja ei se tosiaan itselle aina niin kovin virkistävää ole :D

   Delete
 4. Iltasanomissa oli tänään jatkohaastattelu kyseisestä tyypistä, ja kyllä: hän on täysin eristäytynyt kotiinsa. Kertoi, että ainakin heidän kahden lapsensa vauva- ja taaperoajan hän ja hänen miehensä eivät tehneet mitään, mikä ei olisi suoraan palvellut lasten etua.

  Järkyin tulee tässä: kyseinen nainen oli sitä mieltä, että taaperoita ei saa viedä KAUPPAAN. Siis johonkin Prismaan, nou nou. Syy on, että siellä on kirkkaita valoja, kovia ääniä, ja paljon bakteereja. Kuinkakohan heikko immuunijärjestelmä kyseisen naisen lapsilla on, jos ei heitä ikinä ole millekään altistettu...

  Ite olen sitä mieltä, että se mikä ei tapa, vahvistaa, ja tämä pätee myös vauvojen viemiseen ihmsten ilmoille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai, vai tällainen tyyppi! Kiitos jatkoinfosta, melkein ryntäsin ostamaan lehden :D

   Rouva Sutelan näkemyksiin sinne marttyyrivanhempien puuhamaahan olisi kyllä paljonkin sanottavaa (esimerkiksi siitä, palveleeko lasten etua todella umpioida heidät ulos siitä yhteisöstä ja yhteiskunnasta, jossa joskus kai olisi tarkoitus elää) mutta ehkä, tuota, tässsä vaiheessa tyydyn nostamaan hattua iltapäivälehdistön toimittajakunnalle, joiden vaisto kaivaa esille mitä kummallisimpia äärilaitoja edustavia fanaatikkoja koko kansan naureskeltavaksi on huomionarvoisan tarkka.

   Delete
 5. Akuutti valtimonpullistuma ja huutonaurukohtaus. Lääkkeet, Arja, lääkkeet.
  Just eilen illalla Tavastialla mietin, että tässä sitä turmellaan syntymätöntä lasta, kun volyymit sai aikaiseksi jonkun sortin sätkyn tai sitten ihan vain bileet (kyllä munkin teki mieli vispata samaan tapaan, mut kun tää vispaaja hiukan hidastaa). Siinä se meni, tasapainoinen, HÄIRIÖTÖN lapsuus ja sitä automaattisesti seuraava onnellinen aikuisuus.
  Miksi nykyisin ääneen pääsevät ensimmäisenä ja isoiten nuo pahimmat kilarit? Ihan sama mistä puhutaan; homoista, Mannerheimista tai saimaannorpasta, niin järjen ääni on se, jota saa kaivaa jonkun marginaalijulkaisun blogien joukosta. Jos jostain haluaisin eristäytyä, niin ihan ensimmäisenä iltapäivälehdistä, jos kohta myös maan suurimmasta sanomalehdestä. Karkaa, pahasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lääkkeet :D

   Oot sikäli kyllä oikeassa, että tällaiset pitäisi tietenkin vaieta kuoliaaksi. Mutta välillä se on vain niin hankalaa, kun savu tupruaa korvista :D

   Delete
  2. No eihän niistä sitten voi enää vaieta, kun IS, IL & HS on jo kaivaneet nämä friikit kotipoteroistaan! :D

   Delete
 6. Mainio juttu ja mahtavia kommentteja - eipä tuohon paljon lisättävää ole! OIkein kunnolla eristämällä taapero kaikesta mahdollisesta saadaan taatusti kunnolla eristetty lapsi... ja vanhempien on täytynyt olla jo valmiiksi sekaisin kun moiseen ryhtyy. :-)

  (Meikäläinen ei tosin ole oikea henkilö kasvatuksesta sanomaan. Meillä otettiin ihan liian rennosti ja tuupattiin penskat hoitoonkin heti kun sai. Tarpeisiin keskityttiin tekemällä niitä juttuja, joita itse pidettiin kivoina, kuten vaikka lukemaan niille ääneen. Kun lapsi nuoli lattiaa, tuumittiin että kiva kun lattia tulee puhtaaksi. Lapsista kyllä tuli vähän kummallisia, sitä ei käy kieltäminen, mutta siitä syytän geenejä...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haa, rento ote on takuulla parasta vanhemmuudessa. Ja se, että saa lukea lapselle ääneen. (Ja lattian maistelu on mun mielestä suorastaan kehittävää, lapsi välttää ehkä allergiat. Ja näyttää viehkosti siltä, kuin olisi yrittänyt syödä koiran - suupielet on niin täynnä karvoja. Se on kuvauksellista!)

   Delete
 7. vaikka en itse ole vauvakinoissa ja ymsseissä käynytkään, juttu nosti aika huolella jättikyrvän otsalohkoon. yksinhuoltajien pitäs varmaan jättää vauvansa yksin himaan eikä ottaa niitä mukaan kauppaan.

  mistähän ne bakteerit sinne vaunuun prismassa hyppää. meillä ainakin esikoinen sai joka saatanan räkiksen ja yrjötaudin vittu jostain muskarista ja perkeleen perhekerhosta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, mä olen kanssa jättänyt vauvakinot väliin, mutta puolustan kyllä niitä vaikka barrikadeille nousuun asti.

   Mies oli muuten samoilla linjoilla sun kanssa kun eilen asiasta puhuttiin: "ei se vauva varmaan vielä yksin pärjää kauppareissun aikana". (Ja kontakti tosiaan tartuttaa, ei Prisman logo.)

   Delete
 8. Kiitos tästä jutusta ja täyspäisistä kommenteista! On todella kieroutunutta, että jotu "nuorten ystävä" on sitä mieltä, että äitien syyllistäminen jotenkin edustaisi lasten etua. Täysin todellisuudesta vieraantunutta! Ei oo pitkään aikaan tullut tällaista raivoä päälle, huh hu...

  Jos vaikka äiti on kotona lapsen kanssa 1,5 vuotta, niin kyllä niitä kodin seiniä on tuijoteltu ja lähipuistojen lenkkejä muutamat kerrat vedetty. Sinne ostoskeskukseen mennään kävelylenkin välietappina siksikin, että siellä on imetys-/lastenhoitohuone ja vessa, jonne äiti voi mennä vaunujen kanssa!

  Mun lapsella alkoi sairastelu vasta päivähoidon myötä, ei tullut kuulkaa Stockalta mitään tautia! Lisäksi poika on saanut kehuja päivähoidossa ja neuvolassa siitä, että on reipas eikä arkaile ihmisiä. Koska on tottunut olemaan ihmisten ilmoilla! Kumma kun ei näy mitään vauvakinon tai markettikokemusten haittoja? Tosi tasapainonen ja hieno lapsi on. Ihan vaan vittumaisuuttani ja itsekkyyttäni kasvatin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, kyllähän muksun on hyvä pienestä asti päästä mukaan sosiaalisiin tilanteisiin - ja kuten sitten Hesarissakin jo kirjoitettiin, vanhempi tuo muksulle turvan. Ei himmeä valaistus.

   Musta on kanssa mukava huomata, miten kovasti tytär diggaa sosiaalisista tilanteista ja muista ihmisistä - tuntuisi kauhealta eristää se himaan, vaikka itse voisinkin välilllä rauhassa erakoitua (kun oon vähän laiska.)

   Delete
 9. Mä olen taas ihan jälkijunassa ja kaikki olennainen lienee ylempänä jo sanottu, mutta totean nyt kuitenkin, että itseäni eniten näissä maailman arjasuteloissa vituttaa se, että he eivät erota omaa mielipidettään faktatiedosta. Ei noissa koskaan lue, että "minun mielestäni" tai "meidän perheessä", vaan kaikki omat harhat jaellaan ihan absoluuttisena totuutena. Ja lapsen parhaaksi, kuinkas muuten.

  (meidän ipana on ihan pähkinöinä kun pääsee ruokakauppaan, tai bussiin tai lentokoneeseen tai about mihin vaan, missä on ihmisiä ja viihdykettä.)

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.