28 May, 2015

Lyhyt katsaus politiikan vaikutuksista aivotoimintaan

Viime aikoina, aina kun avaan jonkin tiedotusvälineen (sosiaalisen tai perinteisen), aivoistani kuuluu pehmeä zzzt. Siinä synapsini iloisesti käristyvät aina, kun silmiini tai korviini osuu mikä tahansa pätkä siitä, mitä uusi hallitus on juuri päättänyt.

Tästä katsauksesta on tulossa äärimmäisen lyhyt, sillä en oikeastaan kestä.

Nyt harjoitettu politiikka vaikuttaa omaan silmääni ennen muuta taantumukselliselta.

Jos nyt ajattelen, mitä yhteiskunnallinen edistys minulle tarkoittaa, sanoisin, että se tarkoittaa muun muassa panostusta tieteeseen ja kulttuuriin; tasa-arvon kasvua; moraalin yleistä laajenemista niin, että se, mikä on oikein ulotetaan kohdistumaan ei vain omaan perheeseen, kylään tai kansaan vaan kaikkiin ihmisiin yhtä lailla kuin esimerkiksi ympäristöön (joka lopulta on kaiken hyvinvoinnin perusta).

Ja jos ajattelen, mitä solidaarisuus minulle merkitsee, sanoisin, että se merkitsee sitä, että olen mukana pitämässä huolta heikoimmista - ei suinkaan sitä, että olen mukana pitämässä huolta heistä, jotka ovat kaltaisiani. Kaltaisillani menee nimittäin oikein hyvin.

En esimerkiksi pidä naisten ja miesten välistä tasa-arvoa lainkaan niin vakaalla pohjalla olevalta asialta, etteikö sitä lyhytnäköisellä politiikalla pikaisestikin voitaisi murentaa. Koulutukseen ei haluta panostaa - tyhmyys tuntuu olevan siististi cool - vaikka tiede ja kulttuuri ovat ne asiat, jotka ehkä voivat pelastaa meidän kulutushysterialta ja sen tähän asti aiheuttamilta tuhoilta.

En näe hallituksen listalla juuri mitään, mikä veisi asioita eteenpäin. Tiedättehän. Kohti parempaa ihmisyyttä. Ja kyllä, minusta politiikan tavoitteen tulisi olla parempi ihmisyys, ei talouskasvu.

Tiedättekö ne ennusteet, joiden mukaan ihmiskunta saattaa tehdä itsestään selvää nopeammin kuin kukaan odottaisi? On päiviä, jolloin kirkkaasti tietää meidän ansaitsevan rikkaasti sen, mitä on tulossa.

Vaan ei. En jatka tästä, sillä en pysty. Kuuletteko tuon pehmeän zzzt:n? Jatkossa puhun koirista ja muusta sellaisesta ei niin tärkeästä kolmella jäljellejääneellä synapsillani.

10 comments:

 1. Olin juuri aikeissa kirjoittaa politiikasta, mutta nyt ei tarvitsekaan. Sanoit kaiken.

  Minusta huvittamimpia hallitusohjelmassa olivat ne kohdat, jotka olivat myös epämääräisimpiä. Esim. "Vähennetään turhaa byrokratiaa, säännöksiä ja suoraviivaistetaan lupaprosesseja." Ööh. Jes, vähennetään vaan. Kunhan vähennetään niiltä sieltä, missa ne MINUN mielestäni ovat turhia. Jotenkin pahoin pelkään, että hallituksen ja minun näkemykset eivät osu tässä kuitenkaan yksiin.

  No jaa. Onneksi meille ei tule yhtään sanomalehteä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mutta toivottavasti sentään en. Itselläkin on vielä paljon bubbling under -möyhöttävää :D

   Mua vähän myös harmittaa nää byrokratiahommat. Myönnän, että turha byrokratia ja säännökset ovat, no, turhia ja hidastavia asioita, mutta silloin kun - ja nyt näyttää siltä, että näin tapahtuu tosi paljon - viranomaistoiminnan ja turhan byrokratian välille vedetään yhtäläisyysmerkit, mennään metsään sataaneljääkymppiä. Viranomaistoiminta on yksi niistä asioista, jotka takaavat kaikille samat oikeudet, tai edes samaa lähentelevät oikeudet, ja sen lisäksi se suojelee meitä itseltämme.

   Meille tulee viikonloppulehti mutta verenpaineen itselääkinnän nimissä en yleensä avaa sitä :D

   Delete
 2. Huoh.
  Niin hyvin tiivistit, kaiken.
  Hallitusohjelmassa vois takertua miljuunaan asiaan, mutta eniten korpeaa juuri se johtotähti siellä kaiken takana. En muista kertaakaan kenenkään kaveruksista sanoneen, että se olisi maa jossa esim. ihmisen on hyvä elää elämäänsä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!

   Ja niin, tässä on musta ihan käsittämätön tilanne, jossa vaikka näennäisesti kaikki arvostaa vähän vasemmalle kallellaan olevia arvoja ja solidaarisuutta, oikeasti sitten äänestetään niitä vastaan ja niiden puolesta, joilla parhaiten menee. Yritän olla räjähtämättä.

   Delete
 3. En osaa sanoa mikä mua eniten tässä hallitusohjelmassa järkyttää. Ehkä juuri tuo mitä sanoit: "tyhmyys tuntuu olevan siististi cool". Jotenkin se on tälle ajalle ominaista. Voi olla tiedekriittinen, rokotuskriittinen, ilmastonmuutoskriittinen, käyttää Magneettimediaa ja MV-lehteä vakavasti otettavina lähteinä. Ja vaikka feminismihän on nyt ihan perseestä ja minä olen ainakin rehellisesti sovinisti, röhröhröh. Ettei vaan vahingossakaan vaivauduta ottamaan asioista selvää vaan rehvastellaan omalla mustavalkoisuudella, ignoranttiudella ja suvaitsemattomuudella.

  Saatana. Kyllä vituttaa. Sori nyt kun tulin tänne kiroilemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, juuri tuo. Että lähdekritiikkiä ei ole, ja se, mitä joku poliitikko on jostain iltapäiväaviisista tavannut on yhtä luotettavaa kuin tieteellinen tutkimus - se on ihan pöyristyttävää. Eikö nää ihmiset koskaan ole lukeneet ihmisen havainnoinnin harhasta?

   Ja sitten tää kaikki on jotenkin hienoa. Se pistää sylettämään.

   Eikä tarvii pyytää anteeksi. Täällä saa kirota.

   Delete
 4. Nyt kyllä onnistuit tiivistämään niin hyvin sen, mikä vituttaa. Just tasan näin. Heikommat. Tasa-arvo. Solidaarisuus. Ympäristö. Koulutus. Pöntöstä vaan alas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, juuri niin. Ja tästä tasa-arvosta olen erityisen huolissani, koska moni asia tuntuu jotenkin viittaavan siihen suuntaan, että ois ehkä kiva, jos naiset ei turhaan kuormittaisi työmarkkinoita läsnäolollaan.

   Delete
 5. Minua kylmäsi heti vaalituloksen jälkeen koko tilanne. Eipä siinä mitään, äänestäjien tahto meni nyt näin, mutta hirvitti ajatus siitä, että nyt on tiedossa kylmää kyytiä tavalliselle kansalaiselle.

  Ja kylmäähän sieltä tulee. Joo, pitää tehdä vaikeita päätöksiä ja joo sitä ja tätä, mutta silti.
  Miksi lapset? Miksi vanhukset? Miksi työttömät, lapsia tekevät ja opiskelijat?

  Miksi otetaan hitto vieköön ihan selvää takapakkia niin monessa asiassa ja pyyhitään pyllyä niillä hyvillä mitä on aiemmin saatu aikaan tai alulle? Tai vaalilupauksilla.


  Pöö.

  Kirosana. zzzzzt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tää silti on hirveän paljon kylmempää ihan joka tasolla kuin osasin pelätä. Ikään kuin olisi päätetty hankkia jenkkiläisen systeemin huonot puolet kerralla - mutta meillä ei ole varaa hukata resursseja, toisin kuin ilmeisesti jenkeillä on.

   Niin että kyllä mua nyt pelottaa ihan eri tavalla kuin koskaan ennen. Tuntuu siltä, että perustuksia murennetaan oikein työvälineiden kanssa.

   Että kyllä, olen samaa mieltä! Kirosana!

   Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.