10 May, 2013

Yskivää kaveria ei jätetä

Viime kuukausien yskäni ovat opettaneet minulle, että yskä on hirvittävin flunssasairastamisen muoto. Nuorempana vihasin nuhaa, mutta ei, nuhalla ei ole mitään jakoa näissä urheilujuhlissa. Yskä vie kaikki kultamitalit: se väsyttää, estää nukkumasta, sattuu, turhauttaa, eikä se ikinä meinaa loppua.

Yskä, ystävät, on luullakseni yksi maailmanlopun neljästä ratsumiehestä (voitte luulla, että se on rutto, mutta ei, kyllä se on yskä.)

Kun muksun nuha eilen siirtyi vaiheeseen yskä, jotenkin käpristyin sisältäpäin silkasta kauhusta ja myötätuntoisesta tuskasta. Yö on ollut aika vaikea (melkoinen kontrasti meillä yleensä hyvin nukuttuihin flunssaöihinkin): lapsi yskii ja itkee turhautuneena, kun ei saa nukuttua.

Meillä ei tietenkään ollut mitään taaperolle sopivaa yskänlääkettä. Ei edes hunajaa. Sitä paitsi (Duodecimin Terveyskirjaston innokkaana lukijana) olen tullut siihen ymmärrykseen, että suurin osa yskänlääkkeistä on lähinnä placeboja. Tämä saa minut epäileväiseksi myös hunajan suhteen: jos se tutkimuksissa toimii suunnilleen yhtä hyvin kuin muut lumelääkkeiksi otaksumani tuotteet ... no, kyllä minulle kelpaa se lumevaikutuskin, totta kai, mutten silti aio taistella epäluuloisesti uusiin makuihin suhtautuvan tenavan suusta hunajaa alas keskellä yötä.

Ainoa toimiva apu olikin se, että istuin lapsi sylissäni nojatuolissa. Pystyasento auttoi pientä nukkumaan rauhallisesti. Yritin jopa nukahtaa siihen tuoliin, mutta ei se sitten oikein onnistunut.

Aamuyö taisi jo mennä rauhallisesti. Tai ehkä en enää väsymykseltäni kuullut mitään.


Paketissa lukee nimeni, jotta mies ei sekoita minun allergialääkkeitäni koiran allergialääkkeisiin.

Oma yskäni on vihdoin paremmassa kuosissa, kiitos tehokkaampien allergia- ja astmalääkkeiden. Kannatti käydä lääkärissä (vaikka kuulemma pahimpina yskäöinä hautomani suunnitelma syödä koiran kortisonitabletteja olisi ollut ihan kohtuullisen hyvä suunnitelma sekin.)

Saavutettuani jonkinlaisen tasapainotilan päätin kuitenkin oma-aloitteisesti jättää yhden astman lisälääkkeen pois. Lääke nimittäin keräsi nestettä elimistöön. Kertynyt neste johti paitsi tiukentuneisiin vaatteisiin myös mysteerimustelmiin. Verenluovutuksen jäljiltä toisessa kädessä komeilee harvinaisen törkeä yksilö. Enkä edes luovuttanut siitä kädestä.

Kosmeettiset vaikutukset ennen terveydellisiä, siis.

16 comments:

 1. mulla on nyt KOLME lasta yskässä. ruotsinlaivan kuiva ilma, virus vaiko allergiaa muillakin kuin ekalla - en tiiä. on meillä yskänlääkettäkin mutta koska niitä ei juurikaan suositella, niin suosimme hunajaa. eka ottaa suoraan ruokalusikallisen, toka lämpimän maidon seassa, kolmannelle ei anneta. ja yäksi raakaa sipulia viereen pussissa tai kipossa, sen olen huomannut auttavan. ilmankostuttimen päälle vanulappu, jossa carmolis-tippoja.

  kokeilkaa kaikkea, niin minäkin.

  ReplyDelete
 2. niijja niin vitusti juotavaa kun saat menemään, laadulla ei väliä.

  ReplyDelete
 3. Meillä yskittiin ja itkettiin kanssa (sekä äiti että nuorimmainen). Aviomiehen mukaan yskänlääkkeet on tosiaan hanurista. Sokerilientä. Ainoa joka toimii edes jotenkin Sir Ephedrin, jossa on siis ehtaa efedriiniä, joka laajentaa keuhkoputkia. Ilma sitten vissiin kulkee yskässäkin paremmin. Vaatii reseptin.
  http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=193&d=17105&i=LEIRAS+FINLAND_SIR.+EPHEDRIN,+SIR.+EPHEDRIN+PAEDIATR._SIR.+EPHEDRIN+-oraalineste

  Olethan sylissä kanniskelun lisäksi jo kasannut kaikki lempikirjat sängynpäädyn alle? Meillä Kakkonen nukkuu varmaan 2/3 öistään noin. Ei valu lima kurkkuu ja on helpompi hengittää pää pikkasen korkealle. Haasteita tulee tilanteissa, joissa ipana kääntyy toisin päin..

  ReplyDelete
 4. Meille yks lekuri kirjoitti juurikin tuota efedriinia, seuraava olikin sitä mieltä että sekin hidastaa yskän paranemista koska rööri jotenkin "laiskistuu". Meillä on kaikki muksut pysyvästi ns. minbar-asennossa.

  ReplyDelete
 5. Itse sain talvella ihan järkyttävään yskään Codesan Comp-reseptin ja olen sen jälkeen kehunut lääkettä maasta taivaisiin jokaiselle yskää valittavalle. Kyseessä kolmiolääke, mutta ainakaan mulla ei mennyt pönttö sen kummemmin sekaisin (enempää kuin on ilman lääkettäkään), mutta yskä kyllä lähti. Lääkärin luvalla uskalsin antaa lääkettä kolmiomerkistä huolimatta muutaman millin myös samaa yskätautia poteneelle tenavallekin (3 v.) ja pelastin koko perheelle kunnon yöunet varmaan yli viikkoon. Go Codesan go! :)

  ReplyDelete
 6. Voin Wandaben tapaan suositella tuota sipulia, meillä esikoinen sairastaa (tai sairasti etenkin pienempänä) flunssansa aina kaamean yskän kera. Kun yskintä illalla noin yhdentoista pintaan alkaa, pilkotaan sipuli muutamaksi lohkoksi lautaselle ja viedään sängyn viereen. Aiheuttaa aluksi jonkin verran lisäyskintää (ilmeisesti irrottaa limat, tai jotain), mutta sen jälkeen lapsi ei yleesä yski koko yönä. Voi tietty riippua yskän laadusta, että toimiiko, mutta meillä sipuli on kyllä flunssaöiden pelastaja.

  -k

  ReplyDelete
 7. Yskä on kyllä vihoviimeinen riesa. Sympatiaa ja sipulia.

  ReplyDelete
 8. Oma yskävinkkini on kipulääke yötä vasten, vähentää kutitusta kurkussa. Kohoasento toki myös. Joskus olen joutunut nukkumaan yskänpastillit suussakin kun oli kamalin kutina ja oli just tehdyt tikit "ja vähän ikävä yskiä" :D. Jos yskänaiheuttaja on poskiontelossa, niin ite sniffaan höyryä, lapsen kanssa olen ollut höyryisessä saunassa tai kuuman veden äärellä (varottava ettei pääse koskemaan), tapoja jotka ovat yhtä tehokkaita kuin lääke :p. Sipulit on harson sisällä pussissa yöllä. Haukkuvassa yskässä toimii ulosmeno kylmään. Ulkoilu ja liikkuminen voinnin mukaan kai irroittaa myös tehokkaimmin räkää. Terveyskirjasto on muuten tosi hyvä!

  ReplyDelete
 9. Yskä on hanurista. Pari kesää sitten yskä kesti viikkoja ja tietysti kesken kesäteatterikauden. Voin kertoa, että on todella hankalaa esittää komiasti ulvovaa sutta, jos saa aikaiseksi korkeintaan rääkäisyn ja sen jälkeen yskänkohtauksen. Onneksi se oli käytännössä ainoa repliikki ja puhallinsoittimen soitto onnistui muusikkokaverin ojentamien mynthonien avulla.

  Kiva kuulla, että tropit tepsivät ja toivottavasti myös jälkikasvu toipuu flunssan kourista mitä pikimmin!!

  ReplyDelete
 10. Wandis, ilmankostutin voiskin olla ihan hyvä idea. Juotava onneksi uppoaakin pieneen sairastajaan aina aika hyvin.

  Ja sipulia suositelleille - Wandis ja -k - on pakko tunnustaa, että mulla on sipuliongelma. Siskoni laittoi joskus lukioiässä valkosipulinkynsiä sukkiin flunssahoidoksi. Tulos oli, että jalat haisivat aamulla vanhalta valkosipulilta, mutta flunssa ei ollut muuttunut miksikään :D Tämän jälkeen olen ollut haluton kokeilemaan potentiaalisesti hajuhaittaisia luonnonkonsteja :D

  Ja korvatulehdushan hänellä sitten oli.

  Rouva Ruuhka, kiitos vahvistuksesta yskänlääkkeiden suhteen! Arvasin, että homma on juuri tuollainen.

  Voiko efedriiniä antaa muksuille? Me käytiin lääkärissä, mutta unohdettiin kysyä, kun piti kiivaasti keskustella putkituksesta.

  Meillä on korotus tehty korottamalla patjaa tyynyllä (mies epäili, että kirjat liukuvat sängyn jalkojen alta pois, mistä seuraa pauketta ja itkua) - mutta tietenkään lapsi ei välttämättä nuku pää ylöspäin, joten varsinainen hyöty on epäselvä vielä.

  Nannukka, mäkin vannoin joskus sen nimeen, kunnes ... en tiedä, mitä tapahtui, ehkä aloin epäillä sitäkin lumelääkkeeksi. Älä ikinä epäile mitään lumelääkkeeksi! IKINÄ! :D

  Leluteekki, kiitos - sympatiasta etenkin, tuo sipuli epäilyttää yhä.

  Bleue, tuo kipulääke onkin meillä yleensä flunssalapsen hoidossa ihan yleishomma. Mun teesi on, että pitää saada nukuttua, jotta paranee, joten yötä vasten otetaan särkylääkettä. (Viime yö oli itse asiassa parempi.)

  Torstaina oltiin aika pitkään ulkona, ja sen jälkeen yskä paheni, mistä tuli morkkis - mutta olishan se voinut muutenkin pahentua, mistä näistä tietää.

  Ihanaa, että joku muukin lukee Terveyskirjastoa :D

  Linnea, sitä just se on. Mutta mielikuva susta ulvomassa sutena on ihan paras, sopii jokaiseen aamuun! Yskäinen susiparka <3

  Mitä puhallinta sä muuten soitat? Mulla on sellainen olo, että sulle sopis joku jatsahtava juttu. En tiedä, mitä ne sellaiset voisivat olla.

  ReplyDelete
 11. Yskä sucks... !
  Meillä yleensä tehonnut höyry, kohoasento ja Ventoline (laajentaa keuhkoputkia). Oma kokemus on, että jos yskä kestää yli viikon on syytä mennä lääkäriin, on yleensä ollut siinä vaiheessa jo bakteeritulehdus, johon antibiootit auttaa. Mulla itsellä yleensä lähtee ääni yskimisen seurauksena eli kurkunpää ja äänihuulet tulehtuu, joten lähes aina joudun syömään yskään antibioottikuurin. Onneksi olen tosi harvoin sairaan, joten usein ei tule syötyä antibiootteja.

  Tulin muuten just lekurista vanhimman tyttären kanssa, on ollut melkeen kolme viikkoa puolikuntosena. Edellinen lekurikäynti vappuaattona tuotti diagnoosin flunssa (samat oireet olleet koko ajan, mutta nieluviljelyn tulos oli silloin negatiivinen. Nyt oli diagnoosi mononukleoosi ja angiina yhtäaikaa. Voi raukkaa... vaikka ikää onkin melkein 17 v....

  ReplyDelete
 12. Rokkimamma, itseeni käytän noita kaikkia kolmea, lapseen toistaiseksi vain kohoasentoa - luulen, että alle kaksivuotiaalle ei myöskään saa annostella Ventolinea omatoimisesti :D

  Kurkunpääntulehdus on tosi rasittava, tulee puhekielto, ja työkaverit innostuu kertomaan huonoja vitsejä kuten "Voinko ottaa sun lompakosta tän kakskymppisen? Sano vaan reippaasti EI jos ei sovi."

  Voi tytärparkaa, tuossa varmaan tuntuu äidistäkin kauhealta. Toivottavasti angiina saadaan antibiooteilla pian selätettyä, niin jää voimia mononukleoosista toipumiseen. Se on rankka tauti.

  ReplyDelete
 13. Poikkihuilua soitin aikoinaan seitsemän vuotta, äiti halusi astmaatikkolapsensa kehittävän keuhkojaan mutta itse asiassa myös tykkäsin hommasta kovasti. Kävin parina kesänä myös jazz-musaleireillä, mutta ainakaan vielä musta ei ole tullut mitään improvisaatiovirtuoosia. :) Suunnitelmissa on kyllä ollut soittimen kaivaminen naftaliinista.

  ReplyDelete
 14. Ahaa, haiseeko huilu siis todellakin ikävältä, kuten olen kuullut?

  ReplyDelete
 15. Heh, ei oikeastaan. Tai varmaan haisee, jos sitä ei putsaa, sillä veikkaisin että kuolakerrostumat voisivat löyhäyttää varsin viehättävän aromin.

  ReplyDelete
 16. Eli se on siis sotkuisten soittajien urbaanilegenda :)

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.