28 February, 2015

#UMK15 Grande Finale

Terkkuja mökiltä. Raahasin höyrykäyttöisen tablettini maalle voidakseni jakaa UMK-huomioita, ilokseni, en välttämättä teidän iloksenne, mutta tästä ei tule ehkä mitään. Kun sanoin höyrykäyttöinen, tarkoitin sitä.

Voi myös olla, että päivän paras viihdehetki tuli jo murheiluruudussa, jossa murheilttiin mäkihypyn nykytilaa. Voi jessus mä sanon.

Alkushow on mykistävä. Yhtäkkiä muistan, että harkitsin hetken aikaa lippuskabaan osallistumista, mutta sitten jätin väliin (koska aioin olla mökillä) ja tunnen suurta kiitollisuutta. Että jätin väliin.

--

Jos kohta ei ala musiikki, kiusaannun. Pakko silti tykätä euroviisuvirkamiehestä, joka kuvaa Suomen viisuhistorian sanomalla "Hard Rock Hallelujah" eikä esim. "Finland zero points", mikä tavallaan olisi kyllä osuvampaa.

--

Shava on edelleen tosi hauska, tanssijat ovat edelleen ihan mahtavat, mutta tota ei tässä nyt oikeastaan ollut mitään uutta. PAITSI ETTÄ KOLMANNELLA KUULEMALLA TÄÄ TANSSITTAA MUAKIN. Voi saatana. Joku kummallinen aivomato iski, varmaan ensi viikolla tanssin töissä. Anteeksi vain jo etukäteen.

--

Takaoikealta kysytiin, onko Satin Circuksen laulaja lyhentänyt partaa. Jos näin on, se on vakava miinus. Toisaalta, miksen muista? Kai minun nyt hieno parta pitäisi muistaa.

(Tässä vaiheessa voitte kaikki hurrata kollektiivisesti: olin selvittänyt, että kommentaari tuli nimenomaan oikealta jo ennen ekaa kertsiä. Oikea ja vasen eivät kuulu vahvuuksiini.)

In a word: ei jatkoon. Parta takas.

--

Seuraavaksi Solju. Onko tämä Solju a) bändin vai b) artistin nimi?

Jos nyt ihan rehelliseksi heittäydyn, biisi ei innosta. En osaa sanoa, johtuuko se enempi biisistä sinänsä vai siitä, että just tämän tyyppinen musa ei yleensä innosta muutenkaan. Aloin jo lievällä kauhulla ajatella itse Euroviisujen finaalia, jossa on tämäntyyppisiä biisejä arviolta 23ˆ5, mutta toisaalta, siellä on myös Australia, että pakko kai se on katsoa.

Jos en keksi jotain hyvää syytä, kuten viime vuonna jolloin juoksin HCR:n ja menin baariin nuokkumaan.

--

Seuraavaksi sitten Järjestyshäiriö, joiden fanit olivat hioneet klikkikunnon huippuunsa ennakkotikitystä ajatellen. Ilolla ajattelen, miten ensi talviolympialaisia varten Järjestyshäiriön fanit antavat kuntohuipun ajoitusvinkkejä Suomen maajoukkueelle.

Kesäolympialaisjoukkue on menetetty tapaus, sori vaan.

Tää myös kuuluu sarjaan "lapselta sensuroitavat", sillä tuolla naisjäsenellä on vaaleanpunaiset hiuksut, mikä on ilmeisesti ipanan mielestä korkein ihmisyyden aste. Jos se näkee tämän, mun on vaikea selittää, miksi se EI SAA pinkkiä fledaa.

Voi olla, että olen mielikuvineni yksin, mutta vähän tulee sellainen olo, että Dingot on kuunneltu ja päätetty tehdä uusiksi se, mikä silloin joskuskin toimi.

"Konstailematon", sanoi takaoikea, kysyttyään ensin, että pitääkö tästä olla jotain mieltä.

--

Norlan El Misionarion biisistä takaoikea iloisena ehdotti, että jos se pääsisi Euroviisuihin, saisimme tietää tekstitettynä, mistä biisissä on kyse.

Sitä odotellessa veikkaus. Kertooko biisi:

a) Siitä, miten kylmä suomalaisella puistonpenkillä yleensä tulee
b) Seksistä, kuten tämmöset biisit käsitykseni mukaan lähinnä tuppaavat kertomaan
c) Universaalista kotomaan kaipuusta, joka saa kaikki Karjalaa ikävöivät tarttumaan luureihinsa öbaut nyt
d) Haikeasta tunteesta, joka väistämättä seuraa kehotusta mennä hammaskiven poistoon?

Fun, had by all. Enempi tykkäisin kyllä vauhdikkaammista rytmeistä.

--

Itävällan viisumainoksesta tuli mieleen se, kun eräs kollegani kerran sanoi: "Youre not as funny as you think you are".

--

Opera Skaalan nokkanainen vetoaa kansakuntamme rohkeuteen, ennakkoluulottomuuteen ja persoonallisuuteen. Fail.

Mutta sitten esitys.

JOKA ON EDELLEEN MAHTAVA! En tiedä enkä halua tietääkään mitään muuta näin järkyttävän, riemastuttavan absurdia. Oli pakko liimata silmämunat telkkariin, etten missaa yhtään glitteriä, savukonetta, tanssiliikettä tai laulajan ilmettä!

--

Jouni Aslak on vähän vaikea pala. Mun on vaikea niellä tätä tyyliä, mikä on vähän kummallista, koska nimenoman tässä skabassa ei ole kyse siitä, että pitäisi jotenkin olla artistin kanssa samalla linjalla. Mutta nyt on kyllä linjat niin ristissä, että tarvitaan sakset.

En mä niin biisistäkään piittaa, mutta tässä oli muistaakseni ihan jees tanssishow. Mistä ois ehkä iloa, jos esitysten ohjaukset keskittyisivät enemmän tanssiin - ja kyllä, se ois oikeasti ihan todella ok.

--

Seuraa puoltoista minuuttia punkkia. Pertti Kurikan Nimipäivät on ainakin ihan hyvällä asenteella liikkeellä. Saas nähdä, riittääkö biisi jatkoon. Olin pitkään sitä mieltä, että tää on ihan läpihuutojuttu, mutta olen ollut ennenkin väärässä, joskus 80-luvulla se taisi olla.

En vieläkään tiedä, mitä ajatella. Biisin takana nyt en ainakaan seiso, mutta eipä tää edelleenkään ole musiikkikisa.

--

Angelo de Nile on ihan valmis musikaalinumero. Tosin tuon taustaköörin leveät hartiat näin toisella katsomalla ehkä hieman hihityttävätkin, sen verran pökkelöön esiintymiseen ne on yhdistetty.

Onneksi sentään artistin katse on melko tiukka ja voitontahtoinen. Toivon tyypille ihan kaikkea mahdollista hyvää, mutta en kuitenkaan sitä, että biisi päätyisi Spotifylistoilleni.

--

Finaalin jälkeen alan havaita tämän vuoden UMK-kisassa sellaisen linjan, että "musiikki" on ihan sekundäärisessä roolissa tänä vuonna.

--

Olin jo menossa viemään kettuterrierin näköisen kotiskunkkimme ulos, mutta sitten muistin, että väliajalla on kahvin ja pullan sijasta luvassa SOFTENGINE, jota fanitan kera muiden kaltaisteni 16-vuotiaiden.

--

Okei. Tämä on Emma Salokoski. Kiva. MISSÄ ON SOFTENGINE??++

--

Tulosraatien systeemi herättää mussa kiusaantuneisuutta. Lähinnä siksi, että olisin toivonut ihan mitä tahansa muuta kuin lisää pitkitystä, mutta menköön. KOSKA RAKEL LIEKIN ILME KUN SOLJU SAI MARTOILTA 12 PISTETTÄ OLI IHAN SAMA KUIN MUN!

No NIIN, partakadosta huolimatta Satin Circus taisi viedä kansalaisraatien pisteet. Voin varmaan jo nyt luottavaisesti sanoa, että ensi vuonna tähän aikaan en googlaa, pääsiskö Satin Circuksen keikalle.

Mutta silleen tää on ihan kiva viisusimulaattori, että voin taas tuntea ärtymystä kun kansalaiset äänestivät väärin. Ja olla tarttumatta luuriin.

--

NO NYT SITTE SOFTENGINE! Ne vois vetäistä parikin biisiä, kiitos, hyvä juttu.

Hmph. Valitsemanne draamantäyteinen esiintymistapa ei nyt pure, Softengine. Ääni ja vimma, pistäkääpä tulemaan.

--

Käsienhieroskelua: tulokset selviävät!

Tää äänten esitystapa on jotenkin harvinaisen antiklimaattinen. Todella pitkittynyt ääntenilmoitustapa yhdistettynä yleisön masentuneeseen reaktioon tekee illasta ihan pannukakun.

Toistaiseksi voidaan sanoa, että viisuihin eivät mene Shava, niisk, Järjestyshäiriö, jee, ja Jouni Aslak, ihansama.

Veikkaukseni on nyt, että Satin Circus vie, Nimpparit on toisena ja Opera Skaala yllärikolmosena. Viimeinen saman tien vahvistuikin.

Oikeasti, eikö nuo juontajat meinaa itse nukahtaa lavalle tuota tikitystä kuunnellessaan? JA HEI, OLIN VÄÄRÄSSÄ VEIKKAUKSESSANI! Voittoon rynnistivät Nimpparit.

Jopas.

Ensi vuoteen. Ehkä.

51 comments:

 1. Ihanaa ajatella, että olet siellä jossain ja katsot samaa umk:ta kuin minä! Saman umk: alla ja niin edelleen. Mä hyppäsin katsomoon Järjestyshäiriön kohdalla - ei jatkoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustakin se tuntuu hyvältä! Vaikka muutit kuuhun ja matka tuntuu vielä sitäkin pidemmältä! Mulla on sua ikävä.

   Delete
 2. Norlan el misionarion tahdissa voisin juoda olutta puistossa. Kesällä. Opera Skalasta mies kommentoi, jotta työntäisi mieluummin kätensä lihamyllyyn kuin kuuntelisi tätä. Musta tää on huippu ja ihan hullu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäsuunnitelmamme ovat siis täten aika lailla kasassa. Hyvä pläni. Saako ottaa kutimen myös?

   Opera Skaala ei minusta olekaan mitään, mitä pitäisi yksinomaan kuunnella. Se on kokonaisvaltainen aistielämys. Oikeastaan täydellistä kokemusta varten pitäisi myös kylpeä jossain överissä parfyymissa katselun aikana.

   Delete
 3. Jostain syystä viisumainos provosoi musta esiin hirveän nillityksen verorahojemme tuhlaamisesta, vaikka se oli todennäköisesti koko homman halvin osuus :D
  Opera Skaala on toden totta ihana - mutta kun biisi ei toimi. Mä haluaisin siitä club dance remixin! Pelkkää jytkettä!

  Sofia (en jaksanut kirjautua)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :D

   Mulle melkein kaikki Ylen tekemä on ihan ok, mutta satunnaisesti minussa on herännyt kysymys siitä, miksei verorahojamme voisi enemmän käyttää innostavan street-tyyppisen tanssin esittämiseen, koska tanssinumerot on tän skaban parasta antia.

   Selkeesti tässä kisassa mitään biisiä ei ole tarkoitettu vain kuunneltavaksi.

   Delete
 4. Musta tämä Aslakin Jouni on kauhean sympaattinen. Näen sen viisi-vuotiaana pikkupoikana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mutta se parta! Mä en ole ikinä nähnyt noin parrakasta viisivuotiasta!

   Delete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. säikähdin niin paljon sitä mahdollisuutta, että järjestyshäiriö voisi voittaa, että äänestin pertti kurikkaa. oho.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ELI tässä on nyt sekin mahdollisus, että Yle peukaloi ennakkotikitystä saadakseen äänimäärät jyrkkään nousuun :D

   Delete
  2. paljon mahdollista, mutta toki ainoastaan kerätäkseen mahdollisimman ison potin kehitysmaan lapsille!

   Delete
  3. No totta kai! Onko jo selvinnyt, mikä on "Nenäpäivän yhdeksän -järjestö", jolle koko ajan kerätään fyrkkaa?

   Har har :D

   Delete
 7. Mä kuulin noi nimpparit nyt ekan kerran. Miten se biisi on noin lyhyt??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asisassa on todella hyvää markkinointia tehdä biisi, joka mahtuu kokonaisuudessaan biisikertaukseen!

   Jos ois sellainen sääntö, että näissä saa olla vain hc-punkkia, kaikki Euroopan maat voisivat osallistua viisufinaaliin ja se kestäisi silti vain tunnin! Ajattele!

   Delete
  2. No nyt kun tuli puheeksi niin itse asiassahan viisujen suurin ongelma on se lähetyksen kesto. Jos asetettaisiinkin maksimipituus kappaleille?! Vaiks se 1,5 minsaa? Menis ne myötähäpeä-biisitkin nopeammin ohitse.

   Delete
  3. Totta! Erinomainen ja kehityskelpoinen idea. Riittääkö tähän kansalaisaddressi vai pitääkö vedota Euroopan Unioniin?

   Delete
  4. Yritettäiskö ovelasti Australian lähetystön kautta?

   Delete
  5. Niin ... Mahtaakohan olla hedelmällistä maastoa, hehän varmasti haluavat käyttää hyväkseen jokaisen mahdollisen sekunnin jonka saavat viisulavalla hengata.

   Delete
  6. Erinomainen huomio siellä takarivissä!

   Delete
  7. TOISAALTA heille voisi huomauttaa, että vapautuneella ajalla mukaan voitais ottaa pysyväisesti yksi Australia. Hmmm.

   Delete
 8. Angelo De Nile, apua, en kestä! Let's CAMP!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis ihan ehdottomasti tässä on kyllä kova kilpailija JOPA Opera Skaalalle!

   Delete
 9. Tuliko siihen parran lyhenemiseen selvyys? En nähnyt itse esitystä, mutta olen syvästi huolestunut, näin vain tuon pikku pätkän. Ihan parrakkaalta hän siinä edelleen näytti, tosin voisihan se olla vielä esimerkiksi parikymmentä senttiä pidempi, se parta.

  Ja sitten, kyllä ei voi verrata Järjestyshäiriötä Dingoon, koska Dingo on PARAS ja Järjestyshäiriö ei.

  Ja sitten vielä se, että harkitsen vakavasti pitäiskö mun oikeasti äänestää Pertti Kurikkaa. Laittaa euro likoon. Tulis sitten semmoinen olo, että olen osallistunut. Pertti Kurikka on ihana. Siis nimenomaan se ihminen, mutta myös bändi, toki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei varsinaisesti, mutta takaoikea on sitä mieltä, että parta oli aiemmin eikä ole enää. Kuulemma tuli flashback.

   Tarkennan myös, ettei varsinaisesti ollut tarkoitus verrata Järkkäreitä ja Dingoa - tuli vain sellainen olo, että esikuvat on otsaan tatuoitu :D

   Investointisuunnitelmasi kuulostaa toteuttamiskelpoiselta! Mä oon vältellyt äänimistä tällä kierroksella. Siis tänä vuonna.

   Delete
  2. Mä muutens luulen, että ohjaaja ei keskittynyt Jouni Aslakin esityksessä tanssiin siksi, että se näytti siltä kuin se koreografia olis suunniteltu niin, että artisti tanssis mukana, mutta artisti ei ainakaan edellisessä lähetyksessä tanssinut sinne päinkään. Niin sitten se näytti vähän pöljältä, ainakin silloin.

   Noin muuten ihan tykkään hänestä, ihan vaan siksi, että siitä tulee mieleen Mika.

   Delete
  3. Siis se artisti nimeltä Mika. Krhm.

   Delete
  4. :D

   Mutta miten sulle tulee mieleen siitä artisti nimeltä Mika? Kun mulle tulee artisti-nimeltä-Mika paljon enemmän mieleen tuosta Satin Circuksen pääjeesuksesta.

   Delete
  5. Niinku musiikillisesti niinku. Ei niinkään ulkonäöllisesti.

   Oli pakko äänestää Pertti Kurikkaa kun alko niin ahistaa.

   Delete
  6. NONNI! Se oli minun ääni mikä ratkaisi!

   Delete
  7. Ai. Ehkä. Mä oon varmasti kuullut yhden biisin artistilta nimeltä jne. Että en osaa varmaksi sanoa.

   Ja kyllä ei ratkaissut :D

   Delete
 10. Mä mietinkin etukäteen mikä näiden kansalaisraatien idea on kun se 10 % tuskin heilauttaa yleisöääneatyksen tulosta mihinkään. Mutta nyt sit selvisi tääkin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ollaan täällä todella huojentuneita, että tämä nostaa Satin Circuksen mahdollisuuksia vain hyvin vähän.

   Delete
  2. Mitvit?! Miten toi Satin Circus tolleen sai pisteitä???

   Delete
  3. Lahjonta. En keksi muuta syytä.

   Delete
  4. Eihän meillä Suomessa nyt sellasta!!

   Delete
 11. Ihan sama kuka lähtee, kunhan ei Rakel Liekki. Aikkauhee.

  Opera Skaala on vaikee pala. Mun fb-uutisvirta on jo valinnut tän. Musta konsepti on mahtava, Essi on briljantti, mut biisi huono.

  Nimppareita symppaan. Tekee ne muutkin politiikkaa euroviisuissa!

  Tänä vuonna HRC ei vie muuten sun viisuiluvoimias, sillä ovat eri viikonloppuina (kyllä, tarkistin)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No joo, mä en ole itsekään ihan ehkä team Liekin vahva tukijäsen. Mutta toisaalta se vaikuttaa ihmiseltä, joka osaa nauraa itselleen (ainakin jos käsikirjoituksessa sanotaan, että pitää.)

   Samaa mieltä Opera Skaalasta: en kuuntelisi. Katsoa voin. Ja Nimppareita mäkin symppaan, mutta en kuuntelisi.

   Kiitos tarkistelusta! Ei se välttämättä ois muutenkaan vienyt, kun ajattelin juosta jonkun toisen skaban tänä vuonna sikäli kun juoksen. Että ehkä meidän pitää mennä baariin nuokkumaan muuten vaan.

   Delete
 12. Mulla on nyt huono fiilis tästä :O

  (Sen toisen juoksunkin jälkeen voi mennä baariin nuokkumaan!)

  Sofia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Otan tän kutsuna. Mihin baariin mennään?

   Delete
  2. Ota toki! En ole turhan tarkka, semmoiseen mistä saa kaljaa :D
   Ja jos pidät mut selän takana koko matkan (tai edes viimeiset metrit) niin tarjoan sulle virvoittavan juoman!

   Delete
  3. Katos, sä osaat motivoida <3

   Delete
 13. :D Zero points todellakin kuvais ehkä köh realistisemmin.
  Jostakin twitterisyystä tämä kanava on mullakin auki nyt. Täsmennän, että ilman ääniä. Huomaan kuuntelevani enemmän kymmeniä ja satoja vuosia sitten tehtyä musiikkia mieluummin. Ja esitykset kuunneltuani, tiedän miksi.
  Nimipäiville toivon voittoa. Kannattaa muuten katsoa heistä tehty dokkari, todella hyvä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toiveesi toteutui, zädäm. Olen kuullut hyvää siitä dokkarista mutten ole silti löytänyt sille vielä aikaa elämästäni.

   Ja eihän tätä musaa nyt tietenkään kuunneltavaksi ole tehty :D

   Delete
 14. Olen tyytyväinen lopputulokseen. Kiitos ja kumarrus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama vika! Siis että olen tyytis. Tänä vuonna ei ollut oikeastaan kuin antisuosikkeja, joihin Nimpparit eivät kuuluneet.

   Kiitos katseluseurasta!

   Delete
 15. Liina. Tämä on paras viisuraportti ikinä! Linkkasin tämän miehelle ja se nauraa tuossa vieressä nyt _todella_ kovaa. Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinä ihana ja myös erinomaisella maulla varustettu miehesi <3

   Delete
 16. Hei, tämähän oli hyvä! Mulla on mennyt viisumeiningit tänä vuonna tyystin ohi,
  mitä nyt yhtenä lauantaina mies sanoi, että nyt katsotaan yhdessä viisuehdokkaita (??) Kestin siihen asti kun tuli se tangokuningatar joka esitti hyvin kikkamaista maritataavitsainen -meininkiä. Se meni selkeästi yli sietokyvyn ja kieltäydyin jatkamasta.

  Mieleen jäi tämä teatterihevi esitys (katsoin sormien välistä) ja sitten se partamies joka lauloin samalla kun sen kaverit söi (plaa). Ah, alan muistaa muitakin, ei nämä näköjään olekaan ihan ohi menneet...

  Mutta siis tässähän tulikin kaikki oleellinen ja nyt olen minäkin taas ajan tasalla tärkeimmistä. Kiittää hän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, tämä on vähän kuin Ylen julkisen palvelun laajennusta siis :D

   Sun ois vaan pitänyt sinnillä jatkaa ohi maritataavitsaisuudesta - tai siis, jos oikein muistan, se oli kyllä ehkä eränsä toiseksiviimeinen show. Että sinänsä ei niin väliä. Mutta niinhän se on, että muisti palailee joskus vähän pätkittäin näissä hommissa, ja nyt tiedät sitten ihan tarkalleen, millaista lippua heilutella kun Suomi menee Euroviisujen alkueristä jatkoon niin, että humahtaa!

   Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.